Afacerea unui roman, declarata in Olanda hobby util comunitatii si scutita de taxe. In Romania, a trebuit sa renunte la firma

Cand li se face dor de gustul bunatatilor de acasa, romanii din Tarile de Jos stiu pe cine sa caute. La 34 ani, macelarul din Orastie este stabilit in Olanda de 11 ani si lucreaza in mica sa carmangerie dupa retete veritabile, de la care nu vrea sa se abata. Majoritatea spatiilor de comert sunt croite pentru magazine de haine, dar la macelarie trebuie conditii speciale, utilitati anume pentru circuitul de transare, de igiena, de siguranta a utilajelor si procesului tehnologic etc", relateaza Florin. La 5 kilograme de carne si 15 kilograme de slanina, ei obtin 60 kilograme de produs finit. "Am trimis un mail la Camera de Comert, KVK se spune prescurtat, si in nicio saptamana am primit acordul de start si linkuri de unde sa ma informez cu privire la autorizare. In primul rand, din cauza autoritatilor locale, care l-au pus sa obtina avize peste avize, sa astepte la nesfarsit, sa plateasca racordari la retele de alimentare cu apa si energie electrica, pentru ca apoi sa-i taie furnizarea pe motiv ca "nu renteaza".

acum 71 luni (29 Apr 2017)

Cand li se face dor de gustul bunatatilor de acasa, romanii din Tarile de Jos stiu pe cine sa caute. Florin Luca, zis "Macelaru", este furnizorul de produse traditionale din carne in care regasesti gustul si savoarea stiute. La 34 ani, macelarul din Orastie este stabilit in Olanda de 11 ani si lucreaza in mica sa carmangerie dupa retete veritabile, de la care nu vrea sa se abata. Chemat sa lucreze, ajutat sa ramana

Vine dintr-o familie cu cinci copii: trei baieti, toti trei macelari ca bunicul matern, si doua fete. Dar Florin n-a renuntat la profesia sa, care l-a dus pe drumul strainatatii de la inceput. Un prieten roman i-a deschis mintea, pe cand se afla la un schimb de exeperienta in Slovacia. Locul de munca era asigurat, faceam un curs gratuit de limba, iar cazarea era de asemenea gratuita. M-am integrat din start intr-un astfel de sistem care iti crea facilitati", afirma Florin. Dupa 3 ani si-a cunoscut si viitoarea sotie, Ioana, tot romanca, si au impreuna doi copii: o fata si un baiat. Primise incurajari de la prieteni si cunostinte, carora le pregatise tot felul de bunatati la diferite evenimente romanesti sau la un simplu gratar. Intr-un spatiu de langa casa, amenajat corespunzator, a deschis carmangeria in care prepara produsele.

"Deocamdata nu am un punct de desfacere, spatiul de preparare este al meu, dar vreau sa inchiriez unul mai mare, sa ma extind. Este greu de gasit ceva potrivit, terenul este scump in Olanda, pentru ca olandezii pretuiesc fiecare bucatica de pamant. Majoritatea spatiilor de comert sunt croite pentru magazine de haine, dar la macelarie trebuie conditii speciale, utilitati anume pentru circuitul de transare, de igiena, de siguranta a utilajelor si procesului tehnologic etc", relateaza Florin. Produse de nisa

Intr-o tara multiculturala, fara un specific culinar, preparatele romanesti sunt de nisa. "Olandezii nu au o bucatarie specifica, ei incearca de toat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro