"Afacerea tramvaiul" si demisia guvernului P.P. Carp. Societatea SCTB, in mijlocul disputei intre liberali si conservatori

Capitalul societatii era stabilit la suma de 12.000.000 de lei si era impartit in 24 de mii de actiuni a 500 de lei actiunea. Confictul a pornit de la comerciantii de pe Lipscani La 29 decembrie 1910 s-a format un nou guvern, iar in functia de presedinte al Consiliului de Ministri a fost numit P. "La data de 17 iulie 1911, Consiliul de Ministri a aprobat anularea propusa de Ministrul de Interne, iar Al. Primariei, pentru neplata actiunilor la care subscrisese potrivit tatutelor, dar si Ministerului de Interne pentru impiedicarea functionarii societatii, pentru oprirea lucrarilor pe strazile capitalei si pentru neconstitutionalitatea legii de modificare a statutelor societatii au durat de la 20 iulie 1911 pana la aprilie 1913 cel cu Primaria si, respectiv, 22 iulie 1911 - 28 iu1ie 1912 cel cu Ministerul de Interne. De aceea, hotararea Curtii de Casatie a fost si este considerata de catre specialisti o jurisprudenta de avangarda, una inovatoare.

acum 67 luni (21 Aug 2017)

"Afacerea tramvaiul" a pornit odata cu infiintarea Societatii Comunale de Tramvaie Bucuresti, la 14 aprilie 1909. La data de 4 martie 1909 se forma un nou guvern. Bratianu era presedinte al Consiliului de Ministri, iar fratele sau, Vintila Bratianu, ocupa functia de primar al capitalei, dar obtinuse si un loc, la alegerile parlamentare, in Camera Deputatilor.

In Bucuresti functionau doua societati, care aveau concesionate reteaua de tramvaie trase de cai pe zece linii si transportul electric pe linia Cotroceni-Obor. Tramvaiele electrice au inceput sa le inlocuiasca pe cele trase de cai, cu toate ca investitia era destul de costisitoare. In aceste conditii, primarul a trimis spre aprobare in Camera Deputatilor un proiect de lege nou pentru infiintarea unei societati de tramvaie pe alt sistem de functionare, respectiv al unei regii cointeresate.

Acest lucru insemna stabilirea unui capital social prin acordarea unui anumit numar de actiuni si punerea acestora la vanzare pe piata, cu ajutorul unor banci, prin subscriere publica. Concret, aceasta reprezenta infiintarea unei societati de transport pe actiuni. Capitalul societatii era stabilit la suma de 12.000.000 de lei si era impartit in 24 de mii de actiuni a 500 de lei actiunea. Societatea a avut rezultate foarte bune in primii doi ani de functionare, a realizat zece kilometri de retea, iar valoarea actiunilor a crescut la 800 de lei. Confictul a pornit de la comerciantii de pe Lipscani La 29 decembrie 1910 s-a format un nou guvern, iar in functia de presedinte al Consiliului de Ministri a fost numit P. Carp, iar ministru de Interne a fost desemnat Alexandru Marghiloman. apareau si primele piedici puse noii societati de transport, mai ales ca, din ianuarie 1911, la conducerea Primariei Bucuresti venea conservatorul Dimitrie Dobrescu. Acestia se plangeau ca implantarea liniilor de tramvai ingreuneaza descarcarea marfurilor si pericliteaza buna desfasurare a circulatiei pietonale. (...) Cererea facu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro