Afacerea "manualele scolare, monopol de stat"

Afacerea

Astfel, Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza, in exclusivitate, la solicitarea directa a Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract, manuale scolare pentru invatamantul prescolar, primar, gimnazial, postliceal si universitar, in limba romana si in limbile minoritatilor nationale, lucrari pentru invatamantul prescolar, manuale pentru scoli profesionale si de maistri, tratate, lucrari de metodica si de pedagogie etc.

acum 64 luni (18 Sep 2017)

Pretexul este scandalul auxiliarelor, care i-a lasat pe elevi fara manuale la inceput de an scolar.

Concret, Regia Autonoma Editura Didactica si Pedagogica va fi reorganizata in societate pe actiuni, cu capital integral de stat, avand ca scop indeplinirea strategiei nationale privind editarea manualelor scolare.

Noua entitate, aflata in subordinea Ministerului Educatiei, care se va numi Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA, urmeaza sa fie declarata "de interes national". Astfel, Societatea Editura Didactica si Pedagogica SA va realiza, in exclusivitate, la solicitarea directa a Ministerului Educatiei Nationale, pe baza de contract, manuale scolare pentru invatamantul prescolar, primar, gimnazial, postliceal si universitar, in limba romana si in limbile minoritatilor nationale, lucrari pentru invatamantul prescolar, manuale pentru scoli profesionale si de maistri, tratate, lucrari de metodica si de pedagogie etc. Aceasta societate, chiar daca va fi declarata de interes national sau nu, tot ar trebui sa se supuna regulilor achizitiilor publice, sa mearga la licitatii ca toate celelalte societati. "Conduita de tip comunist"

La randul lor, specialistii in Educatie sustin ca monopolizarea pietei manualelor de catre o societate, fie ea si de stat, nu este benefica pentru invatamant. Exercitiul pe care-l avem de facut este sa nu tradam principii sanatoase precum descentralizarea. De fapt, problema celor din MEN este frica acerba de descentralizare si de spargere a monopolurilor. Editura unica nu face decat sa confirme o conduita minata de o mentalitate de tip comunist", a explicat Marian Stas.

"Daca ne gandim doar la cateva edituri respectabile, precum Humanitas Educational, care e o bogatie de tot ceea ce inseamna alternative de solutii educationale tiparite, sau la Editura Intuitex, care este ultraavansata si performanta in literatura educationala, povestea asta cu centralizarea... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro