Afacerea de succes a fermierului care creste oi cu coarne in forma de tirbuson: "Numai daca ajung direct la consumator pot sa fiu rentabil"

Afacerea de succes a fermierului care creste oi cu coarne in forma de tirbuson:

Florin Viscu (52 de ani) a lucrat pana in 2003 electromecanic la societatea de termoficare din Timisoara. Rasa de oi cu coarne in forma de tirbuson este pe cale de disparitie, unul dintre motive fiind acela ca ciobanii fug de ele din cauza coarnelor foarte mari, incomode si chiar periculoase la muls. In prezent familia Viscu mulge numai de la vaci peste 1.000 de litri de lapte pe zi, dar pentru asta cultiva aproximativ 50 de hectare de teren, dintre care 20 sunt luate in arenda, si a concesionat 100 de hectare de pasune.

acum 64 luni (8 Jun 2017)

Florin Viscu (52 de ani) a lucrat pana in 2003 electromecanic la societatea de termoficare din Timisoara. Nascut si crescut la sat, Florin si sotia sa si-au cumparat in 2003 o casa in satul Dinias si au inceput zootehnia cu o vaca de la care mulgeau lapte si il vindeau la sticla celor interesati. Cererea timisorenilor pentru lapte a inceput sa fie tot mai mare, iar familia Viscu si-a inmultit numarul de animale, iar mai apoi a inchiriat un spatiu si a deschis un magazin in Piata Doina din Timisoara. Incet-incet ferma de vaci a familiei Viscu a crescut, ajungand in momentul de fata la peste 100 de capete.

Pe langa cele peste 100 de vaci, Florin Viscu, sotia sa si cei doi copii mai cresc si 300 de oi din rasa Ratca. Rasa de oi cu coarne in forma de tirbuson este pe cale de disparitie, unul dintre motive fiind acela ca ciobanii fug de ele din cauza coarnelor foarte mari, incomode si chiar periculoase la muls. Cand m-am dus la cresterea animalelor nici nu ma gandeam ca o sa ajung la oi", povesteste fermierul.

Studiind, Florin a descoperit ca oile din rasa Ratca sunt foarte productive, dand o cantitate de lapte dubla decat o oaie turcana. "Mai bine tii 300 de oi din astea decat 600 de oi turcane", arata Florin, care a luat la rand satele din Caras - Severin in cautarea oilor Ratca. Asa a ajuns fermierul sa detina in momentul de fata 300 de oi Ratca, dintre care 160 care trebuie mulse. Pentru a-si simplifica munca, Florin a realizat un sistem de mulgere mecanizata a oilor, fiind una dintre putinele, poate chiar singura ferma de oi din Romania, in care oile sunt mulse mecanic. Am avut un aparat de muls pe care l-am scos in momentul in care m-am extins cu vacile. Mi-am luat doar furtune si am reusit, neavand investitie atat de mare. La inceput a fost greu, dar s-au obisnuit si acum mulgem cate 32 de oi pe serie", a explicat fermierul care vrea sa ajunga la 350 de oi mulgatoare.

In prezent familia Viscu mulge numai de la ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro