Afacerea Brexit. Cum ajuta Romania la salvarea UE

Afacerea Brexit. Cum ajuta Romania la salvarea UE

Citeste si: Parlamentul a aprobat participarea, cu 50 de militari, la coalitia internationala impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic Parlamentul a aprobat, luni, cu 221 de voturi "pentru" si o abtinere, solicitarea presedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea participarii Armatei Romaniei, in anul 2016, exclusiv pe teritoriul Irakului, la activitati de instruire a fortelor de securitate irakiene in cadrul Coalitiei Internationale impotriva organizatuiei teroriste Statul Islamic (Daesh).

acum 45 luni (16 Feb 2016)

Presedintele Klaus Iohannis si Donald Tusk, presedintele Consiliului European, au discutat ieri, la Bucuresti, despre masurile propuse de Bruxelles pentru a evita iesirea Marii Britanii din UE. UE are nevoie de Marea Britanie, iar Marea Britanie are nevoie de UE", a spus Klaus Iohannis.

Una dintre cele mai mari concesii pe care Tusk a propus-o permite Londrei sa anuleze pentru o perioada de patru ani ajutoarele sociale pe care le ofera in acest moment muncitorilor straini. Aceasta masura vizeaza direct Romania, in conditiile in care avem in jur de 100.000 de migranti economici in Marea Britanie. Presedintele Klaus Iohannis a insitat ca suspendarea sistemului de ajutor sociale sa se aplice numai pentru viitorii migranti economici, astfel incat muncitorii aflati deja in Regatul Unit sa nu fie afectati in niciun fel. Mecanismul de salvgardare, cu privire la accesul la prestatii sociale, nu este destinat sa se aplice cetatenilor UE care lucreaza in acest moment in Marea Britanie", a raspuns presedintele Consiliului European. "Cea de a doua propunere se refera la posibilitatea, oferita statelor membre, de indexare a alocatiilor pentru copii, in situatia in care copiii nu se afla cu parintii in statul in care acestia lucreaza", a aratat presedintele Iohannis, in conditiile in care romanii din Marea Britanie au primit, in ultimii 5 ani, alocatii in valoare de 1,3 milioane de lire (1,76 milioane euro), pentru copiii aflati in intretinere. Raspunde europarlamentarul Siegfried Muresan, purtator de cuvant al PPE: "Presedintele Consiliului European trebuia sa ofere garantii Romaniei ca Uniunea Europeana nu va sustine proiectul energetic Nord Stream 2 deoarece tarile UE au nevoie de resurse alternative de energie pentru a scadea dependenta energetica de Federatia Rusa, in timp ce Nord Stream 2 nu face decat sa creasca si mai mult aceasta dependenta".

Comparativ, Polonia, care cere continuu o pozitie mai hotarata a UE fata ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro