Afacere de succes: cartofii mov, din Peru in Arges. "Au de 10 ori mai multi antioxidanti, recolta ajunge la 15 tone la hectar"

Afacere de succes: cartofii mov, din Peru in Arges.

Pretul pentru un kilogram de cartofi de consum este de 6-7 lei, iar pentru un kg de cartofi de samanta-15-20 lei. Ilie Madalin isi aminteste ca in toamna anului trecut la Budeasa au venit doua doamne din Bucuresti cu o Dacie veche pentru a cumpara cartofi de la el: "Cele doua doamne sufereau de diabet si se documentasera foarte mult legat de beneficiile cartofilor mov in lupta cu aceasta afectiune.

acum 39 luni (7 Apr 2017)

Un avantaj al cartofilor mov este acela ca sunt mult mai rezistenti la seceta decat cartofii obisnuiti. Pretul pentru un kilogram de cartofi de consum este de 6-7 lei, iar pentru un kg de cartofi de samanta-15-20 lei. Dupa cum spune Ilie Madalin, "Pentru cartofii mov, este esential ca pamantul sa fie maruntit foarte bine, solul sa fie mai nisipos, iar udarea sa se faca numai prin aspersie. Pentru un hectar, trebuie plantate 2 tone de cartofi mov de samanta, investitia ridicandu-se la 30.000 lei."

Cei care doresc sa infiinteze o cultura de cartofi mov, trebuie in primul rand sa se asigure ca au un teren afanat, cu temperaturi ale aerului care sa nu depaseasca 40 de grade. "De asemenea, un sol optim pentru cartoful mov este cel usor nisipos, cu un pH intre 5-6. Pentru cartofii mov, plantarea nu difera fata de insamantarea cartofilor obisnuiti, cea mai buna perioada pentru aceasta operatiune fiind in intervalul martie - aprilie", ne-a declarat Ilie Madalin.

Iata si cum se pregateste terenul pentru cartofii mov: "Pentru inceput se pune 2-3 tone de gunoi de grajd vechi la un hectar de teren. Dupa aceea, se face o aratura de toamna, la o adancime de aproximativ 30-35 cm. Inca un detaliu important: dupa rasarirea cartofului, la 10-15 cm, incep tratamentele contra manei, cat si cele care ajuta la crestere.

"Doua doamne din Bucuresti care aveau diabet si-au umplut portbagajul cu cartofi mov"

Cartofii mov sunt de 10 ori mai bogati in antioxidanti decat cartofii normali si ajuta si impotriva diabetului. Datorita antioxidantilor puternici, cartofii mov ajuta la dezvoltarea si intarirea sistemului imunitar si protejeaza celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi.

Ilie Madalin isi aminteste ca in toamna anului trecut la Budeasa au venit doua doamne din Bucuresti cu o Dacie veche pentru a cumpara cartofi de la el: "Cele doua doamne sufereau de ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro