Afacere buna sau nebunie? Un ardelean vrea sa adapteze sturionul, crescut pentru icre negre, la conditii de munte

Afacere buna sau nebunie? Un ardelean vrea sa adapteze sturionul, crescut pentru icre negre, la conditii de munte

Tot anul trecut omul de afaceri s-a gandit sa treaca la un alt nivel si sa incerce ceva ce putini au avut curajul in Romania: sa adapteze sturionul, peste de mare si fluviu, cunoscut pentru icrele negre, la conditii de munte. Sturionul ajunge la o lungime de 1-2 metri, la o greutate de 20-30 de kilograme si traieste 50 de ani.

acum 99 luni (6 Nov 2014)

In anul 2011, Gabi Rus, un om de afaceri din comuna bistriteana Romuli si-a investit tot ce avea intr-o pastravarie. Desi nu avea niciun soi de experienta in domeniu, omul de afaceri a fost autodidact si a invatat tot ce se poate cunoaste despre acest gen de afacere.

Astfel, afacerea a crescut de la un an la altul, in aceasta vara Gabi Rus inaugurand si un restaurant, unde cei care ii trec pragul pastravariei pot gusta mai multe specialitati din peste, pregatite chiar de catre sotia sa.

Tot anul trecut omul de afaceri s-a gandit sa treaca la un alt nivel si sa incerce ceva ce putini au avut curajul in Romania: sa adapteze sturionul, peste de mare si fluviu, cunoscut pentru icrele negre, la conditii de munte.

A inceput prin a cumpara anul trecut 15 exemplare de nisetru, pe care le-a crescut alaturi de pastravi in bazine descoperite. Spre surprinderea sa, desi nu le-a asigurat conditiile de Dunare sau mare cu care sunt obisnuiti, sturionii nu au murit, ba mai mult au luat cateva kilograme in greutate.

Pasul urmator este ca in primavara anului viitor sa cumpere puiet de sturion, pentru a vedea daca acomodarea se poate face si de la acest nivel.

Omul de afaceri se numara printre putinii proprietari de pastravarie care a gandit un asemenea "experiment". Mai exista o pastravarie langa Brasov care incearca o adaptare a sturionului la conditii naturale de munte. De asemenea, mai exista o pastravarie in Maramures care incearca acest lucru insa bazinele sunt acoperite, iar sturionii se bucura de conditii asemanatoare cu cele din mediul lor natural.

Sturionul ajunge la o lungime de 1-2 metri, la o greutate de 20-30 de kilograme si traieste 50 de ani. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro