Aeronave militare rusesti hartuiesc navele americane. "Rusii nu vor sa intre in razboi cu noi. Ei ar fi de departe cei slabi intr-o confruntare"

Este o manifestare de forta a rusilor si se vrea ca aceste "hartuiri" sa fie private ca o intimidare, insa surse de la Pentagon au declarant ca nu este nimic iesit din comun cu actiunile rusilor, existand astfel de manifestari si in trecut, nu neaparat de cand relatiile dintre SUA si Rusia s-au tensionat. Stoffer a subliniat ca navele americane s-au abtinut de la orice raspuns la astfel de provocari, pentru ca ar fi fost simplu sa le anihileze sistemul de functionare inainte de a se apropia, ceea ce ar fi dus la prabusirea avioanelor rusesti.

acum 87 luni (22 Apr 2017)

Cele doua bombardiere, din clasa TU-95 "Bear", s-au apropiat la circa 160 de kilometri de insula Kodiak, in Zona de Identificare Aeriana Alaska, la 700 mile nautice de Anchorage, insa nu au patruns in spatiul aerian al SUA.

In primul incident, avioanele rusesti au fost interceptate de doua avioane de vanatoare F-22 ale Fortelor Aeriene americane, care le-au insotit vreo 12 minute, pana ce bombardierele rusesti si-au schimbat directia, intorcandu-se la baza din estul Rusiei. La urmatorul incident, americanii n-au mai ridicat avioane la interceptare, ci doar un avion de cercetare de tip AWAC.

Este o manifestare de forta a rusilor si se vrea ca aceste "hartuiri" sa fie private ca o intimidare, insa surse de la Pentagon au declarant ca nu este nimic iesit din comun cu actiunile rusilor, existand astfel de manifestari si in trecut, nu neaparat de cand relatiile dintre SUA si Rusia s-au tensionat. Insa este pentru prima data cand se apropie atat de mult de spatiul aerian american.

Si totusi, aceasta hartuire coincide cu escaladarea tensiunii intre SUA si Rusia, in special legat de conflictul din Siria, dupa ce presedintele Donald Trump a ordonat bombardarea, la inceputul lunii, a unei baze aeriene siriene de unde pornise avionul Su-22 responsabil de atacul chimic asupra civililor din Khan Shaikhoun. La baza aeriana bombardata de americani erau si elicoptere si personal militar rusesc, dar care nu au avut de suferit.

Ultima data cand bombardiere rusesti au zburat aproape de SUA a fost la 4 iulie 2015, cand doua aeronave au survolat coastele Alaskai si Californiei, unde s-au apropiat la circa 65 de kilometri de localitatea Mendocino. Si de atunci, acuzatiile asupra Iranului, regimului de la Damasc si regimului nord-coreean - aliatii Rusiei - continua sa curga dinspre Casa Alba.

Howard Stoffer, un fost oficial al Departamentului american de Stat, a declarat pentru CNN ca aceste actiuni ale rusilor nu sunt deloc "obis... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro