Adriana Saftoiu, despre noua Lege a Educatiei: Buba in Educatie este resursa umana, nu gradinita obligatorie

Adriana Saftoiu, despre noua Lege a Educatiei: Buba in Educatie este resursa umana, nu gradinita obligatorie

Nu a simtit nevoia sa comunice public cum a fost si este posibil ca, pe un barem care ar trebui sa nu lase loc la interpretari atat de subiective, profesorii sa calculeze atat de diferit punctajul. Desigur, noi suntem si aici la coada clasamentului: salariul anual brut al unui profesor de liceu, la final de cariera, este de aproape 5.100 de euro.

acum 73 luni (6 Aug 2015)

>

Evaluarea Nationala si Bacalaureatul au functionat, din nou, ca o hartie de turnesol. Constat ca lumea a plecat in vacanta si nici macar un profesor sau un angajat al ministerului, cu atat mai putin ministrul, nu s-au deranjat cu vreo explicatie pentru socantele contradictii ale evaluarilor. Va amintiti ce de note au fost majorate, chiar si cu doua puncte, dupa depunerea contestatiilor? Parca ii aud: Da-i incolo, noi stam in caldura sa le corectam lucrarile pe bani de nimic, nici apa nu ne dau, sa simta si ei cat de greu ne e! Nu a simtit nevoia sa comunice public cum a fost si este posibil ca, pe un barem care ar trebui sa nu lase loc la interpretari atat de subiective, profesorii sa calculeze atat de diferit punctajul.

Cea mai mare problema a sistemului de educatie nu e nici vacanta scolara, nici mutatul creselor, nici gradinita obligatorie. Sunt si pe aici hibe, chiar foarte mari cand vine vorba de curriculum, de programa, de manuale.

Dar cea mai mare problema e resursa umana si din scoli, si din ministere, si din inspectorate. De la cei care predau in loc sa educe pana la cei care evalueaza, in loc sa descopere si sa incurajeze competentele elevului. Iar aceasta problema nu se rezolva fara schimbarea grilei de salarizare si fara un barem usturator pentru a intra sau a ramane in sistem.

Legea asta se poate modifica in functie de schimbarile climaterice, daca asa se pofteste de "sus". Educatia din scoli va fi la fel de precara si aproape ineficienta. Si, dupa ce ii platim astfel, stiu sigur ca se mai poate face ceva: selectia cadrelor didactice, pe criterii atat de drastice, incat nu oricine sa poata intra sau ramane in sistem. Si sa aiba conditii grele de indeplinit, ca sa aiba mandria de a fi profesor.

Atunci cand Finlanda a demarat reforma in sistemul de invatamant, care a devenit in 20 de ani cel mai performant, a inceput cu pregatirea resursei umane. Iar, pentru ca pozitia de profesor este una cu o foar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro