ADN-ul ardelenilor este mai apropiat de cel al austriecilor decat de cel al muntenilor si moldovenilor

ADN-ul ardelenilor este mai apropiat de cel al austriecilor decat de cel al muntenilor si moldovenilor

Cercetare interdisciplinara Cercetarea a fost semnata de Relu Cocos (seful catedrei de Genetica de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, Sorina Schipor (Institutul National de Endocrinologie CI Parhon), Montserrat Hervella (Departamentul de Genetica, Antropologie fizica si Fiziologie animala, Universitatea din Tara Bascilor), Petru Cianga (Departamentul de Imunologie, Grigore T. Francisc Rainer" Institutul de Antropologie, Academia Romana), Alina Martinescu (Departamentul de Genetica Medicala, Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicina din Constanta) si Florina Raicu (sefa Catedrei de Genetica Medicala Universitatatii "Carol Davila" de Medicina si Farmacie).

acum 63 luni (9 Mar 2017)

"Aflata la o rascruce de drumuri importanta intre Asia si Europa, Romania a cunoscut episoade de migratie si invazie continua. Rutele precise ar fi putut sa fie modelate de topologia teritoriului si au avut diverse efecte asupra structurii genetice a ADN-ului mitocondrial (mtDNA), in provinciile istorice romanesti", se arata intr-un studiu publicat, pe 7 martie, de mai multi cercetatori romani in revista BMC Genetics. Un haplogrup este format din haplotipuri similare, un haplotip fiind un grup de gene dintr-un organism care sunt mostenite impreuna de la un singur parinte.

De asemenea, cercetatorii au gasit "similitudini genetice ale gruparilor din Muntenia, Moldova si Dobrogea cu ale populatiilor din Balcanii, in timp ce populatia Transilvaniei a fost strans legata de grupurile din Europa Centrala". Semnale de linii materne din Asia au fost observate in toate provinciile istorice romanesti, indicand fluxul de gene de-a lungul rutelor de migratie prin Asia de Est si Europa".

Analiza apropierii populatiilor din cele patru provincii romanesti de 19 populatii vecine din punctul de vedere al ADN-ului. In acelasi timp, populatiile din Tara Romaneasca, Moldova si Dobrogea au avut tendinta sa se grupeze impreuna in cadrul populatiei slave, in timp ce populatiile din Transilvania au fost mai strans legate la populatiile din Europa Centrala. Mai mult, pe baza scalarii multidimensionale a 41 de populatii vecine s-a descoperit ca "Transilvania este mai apropiata de populatiile din Europa Centrala, decat de populatia din celelalte provincii romanesti, care este mai apropiata de populatiile din Balcani". Din graficul care pune populatia provinciilor romanesti alaturi de 19 populatii vecine, rezulta ca transilvanenii sunt mai apropiati de austrieci, germani si cehi, in timp ce romanii din celelalte provincii sunt mai apropiati de ucraineni, polonezi si rusi. Romanii intre Europa si Asia

Cercetatorii au clasificat mar... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro