Admiterea la Medicina si planurile viitorilor doctori: "Daca nu raman eu sa salvez tara, atunci cine o mai salveaza?"

Admiterea la Medicina si planurile viitorilor doctori:

Examenul de admitere organizat ieri de Universitatea de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti a adunat 3.168 de candidati (pe 950 de locuri bugetate) impartiti pe patru specializari: medicina generala (1.942 de candidati), medicina dentara (583), farmacie (259), moase si asistente medicale (384). Exodul medicilor ne costa 1,5 miliarde de euro anual E greu de spus cat de mult valoreaza acest manunchi de pareri culese la poarta universitatii, opiniile catorva tineri alesi la intamplare din multimea de peste 3.000. Tot luni, au sustinut examenul de admitere si candidatii la Facultatea de Geologie si Geofizica, specializarea Geologie, din cadrul Universitatii Bucuresti, unde admiterea consta in nota de la Bacalaureat (60 la suta) si rezultatul de la testul grila. In total, peste 20.000 de candidati si-au depus dosarele in sesiunea iulie 2016, pentru admiterea la studii universitare de licenta la Facultatile Universitatii din Bucuresti, cu o medie de 4,37 candidati pe locurile de la buget.

acum 98 luni (26 Jul 2016)

Scandalurile repetate prin care sistemul sanitar din Romania a trecut in ultimul an n-au redus numarul absolventilor de liceu care isi doresc sa urmeze o cariera medicala. Examenul de admitere organizat ieri de Universitatea de Medicina "Carol Davila" din Bucuresti a adunat 3.168 de candidati (pe 950 de locuri bugetate) impartiti pe patru specializari: medicina generala (1.942 de candidati), medicina dentara (583), farmacie (259), moase si asistente medicale (384).

"Numarul de candidati este similar cu cel de anul trecut, ceea ce arata ca interesul tinerilor pentru universitatea noastra ramane unul cat se poate de ridicat. Explicatia este ca dupa cei sase ani de licenta, un absolvent al acestei specializari poate intra direct in campul muncii, in timp ce la medicina generala dureaza considerabil mai mult", a explicat Ioanel Sinescu, rectorul Universitatii de Medicina din Bucuresti.

Pe bulevardul din fata facultatii, sute de parinti si-au asteptat copiii sa iasa din examen si a fost nevoie de interventia jandarmilor pentru ca strada sa nu fie blocata cu totul. Cateva femei mai rebele s-au eliberat din spatele gardurilor montate la marginea trotuarelor si au cautat sa ajunga cat mai aproape de intrare: "Avem copiii inauntru, trebuie sa-i vedem cand ies din examen". Un jandarm ras in cap le tinea piept si le dojenea in spirit de gluma: "Stati linistita, doamna, ca nu vi-l ia nimeni.

"Nu pleaca copiii nostri"

Tinerii au inceput sa iasa abia dupa ora 11, asteptati, inaintea parintilor, de reporterii inarmati cu microfoane si cu aceeasi intrebare mereu actuala: "Vei pleca din tara dupa ce termini facultatea?". M-am pregatit un an de zile incontinuu, am renuntat la tot ce inseamna viata sociala. Nu vreau sa plec din tara, vreau sa raman desi sunt constienta cat de greu imi va fi. Venise sa-si astepte nepoata de 19 ani, innebunit de gandul ca ar putea sa o vada intr-o zi doct... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro