Administratorii exploatarilor piscicole dau "cu batu-n balta"

Galatiul are mii de hectare de luciu de apa, in special in Lunca Prutului existand o veritabila delta, formata dintr-o salba de lacuri si balti, cel mai mare dintre acestea fiind Lacul Brates, cu o suprafata de 2.060 ha. Blocaj la ANPA Una dintre cele mai cunoscute exploatari piscicole din Lunca Prutului, cea de la Vadesti, cu o suprafata de teren de 580 ha si un luciu de apa de 432 ha, este administrata de Dumitru Ene, care a cumparat activele Zatun SA, respectiv diguri, statii de pompare, retele electrice, de la lichidatorul judiciar al societatii.

acum 103 luni (7 Sep 2014)

Galatiul are mii de hectare de luciu de apa, in special in Lunca Prutului existand o veritabila delta, formata dintr-o salba de lacuri si balti, cel mai mare dintre acestea fiind Lacul Brates, cu o suprafata de 2.060 ha.

In judetul Galati, exista zeci de mii de posesori de lansete si undite si numai acest argument ar fi suficient pentru ca o investitie intr-o exploatare piscicola sa fie rentabila. Numai ca, asa cum o dovedeste un recent control al Garzii de Mediu, majoritatea administratorilor de exploatari piscicole "uita" de investitiile pe care si le-au asumat prin contractul de concesiune, rezumandu-se la incasarea taxelor de intrare fara sa le si asigure pescarilor un minimum de conditii si popularea baltilor cu peste.

Garda de Mediu Galati a efectuat un control la 27 de exploatari piscicole galatene pentru a verifica legalitatea desfasurarii activitatilor de acvacultura si pescuit sportiv. In sapte cazuri, primariile localitatilor pe teritoriul carora se afla baltile au concesionat ochiurile de apa pentru perioade de la 10 la 49 de ani, obiectul contractului de concesiune fiind "amenajare in scop piscicol", dar nici unul dintre cei sapte concesionari nu si-a respectat obligatiile de a investi in amenajarea piscicola, inclusiv in populare. In cazurile a 40% din exploatarile piscicole, comisarii de mediu au constatat ca nu erau intocmite planurile de interventii in cazuri de poluari accidentale sau dezastre naturale.

Blocaj la ANPA

Una dintre cele mai cunoscute exploatari piscicole din Lunca Prutului, cea de la Vadesti, cu o suprafata de teren de 580 ha si un luciu de apa de 432 ha, este administrata de Dumitru Ene, care a cumparat activele Zatun SA, respectiv diguri, statii de pompare, retele electrice, de la lichidatorul judiciar al societatii. 3.571/22.05.2013, eliberata de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), dar nu a obtinut si concesionarea luciului de apa din cauza ca la ANPA nu a fost constituita C... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro