"Adio arme" si literatura. Festivalul International de Literatura Bucuresti a ajuns la editia a IX-a

Am intentionat chiar de la nasterea acestui Festival, in 2008, sa construim o platforma de libertate si de non-conformism si credem ca e din ce in ce mai pregnanta nevoia de a ne intreba daca literatura nu ar trebui sa reintre in istorie si sa foloseasca unica ei arma, cuvantul, impotriva unei lumi care de ceva vreme bolboroseste si se balbaie", a mai precizat Bogdan-Alexandru Stanescu.

acum 44 luni (8 Dec 2016)

Scriitorii care au venit la Bucuresti de ieri pana maine au fiecare felul sau de a lupta impotriva realitatii, fie refugiindu-se in trecut si in legenda, fie in basm si memorie, fie de-a dreptul, practicand o critica sociala virulenta.

Programul editiei din acest an include doua seri de lecturi publice si dezbateri la Clubul Taranului pe 8 si 9 decembrie, incepand cu ora 18.00, dupa ce ieri a avut loc un eveniment dedicat studentilor, realizat in colaborare cu Departamentul de Stiinte ale Comunicarii din cadrul Facultatii de Litere de la Universitatea din Bucuresti.

In prima seara de lecturi publice si dezbateri, iubitorii de literatura au sansa de a se intalni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franta), Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniste si Irina Georgescu Groza - patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema "Despre «scriitura feminina»: exista o scriitura feminina sau este doar o eticheta comoda pentru critica literara si pentru jurnalismul cultural?".

Ghinionul de a trai vremuri interesante

Maine, alti patru prozatori importanti vin in fata cititorilor pe scena de la Clubul Taranului.

"Avem ghinionul de a trai vremuri interesante: asistam la nasterea nationalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gandirii pe coordonatele unui «bun-simt» plat si lipsit de nuante. Am intentionat chiar de la nasterea acestui Festival, in 2008, sa construim o platforma de libertate si de non-conformism si credem ca e din ce in ce mai pregnanta nevoia de a ne intreba daca literatura nu ar trebui sa reintre in istorie si sa foloseasca unica ei arma, cuvantul, impotriva unei lumi care de ceva vreme bolboroseste si se balbaie", a mai precizat Bogdan-Alexandru Stanescu.

Festivalul International de Literatura de la Bucuresti (FILB) a fost initiat in octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) si scriitori... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro