Adevarul terifiant despre armele nucleare detinute de Coreea de Nord

Adevarul terifiant despre armele nucleare detinute de Coreea de Nord

Intr-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou, Kim Jong-un a vorbit despre testele nucleare ale Coreei de Nord care, in opinia sa, au transformat-o "intr-o putere militara a Estului" si de neatins "nici macar de cel mai mare inamic", cu trimitere la Statele Unite. Statele Unite si aliatii lor se pot apara cu distrugatoare dotate cu sistemul integrat de radar si rachete Aegis, cu baterii de rachete Patriot echipate cu interceptori PAC-3 si cu sistemul antiracheta THAAD, in curs de instalare in Coreea de Sud.

acum 71 luni (14 Jan 2017)

Intr-un mesaj de 30 de minute cu ocazia Anului Nou, Kim Jong-un a vorbit despre testele nucleare ale Coreei de Nord care, in opinia sa, au transformat-o "intr-o putere militara a Estului" si de neatins "nici macar de cel mai mare inamic", cu trimitere la Statele Unite.

"Suntem in ultima faza de testare-lansare a unei rachete balistice intercontinentale", a plusat dictatorul nord-coreean, fara a-l impresiona insa pe viitorul lider de la Casa Alba.

Expertii in arme nucleare nu stiu cat de aproape este regimul de la Phenian in realizarea rachetelor intercontinentale, dar converg asupra ideii ca instalarea la putere a tanarului Kim Jong-un a dat un imbold puternic in acest sens.

"Este greu de evaluat capacitatile nucleare ale Coreei de Nord, tinand cont de accesul foarte limitat la instalatiile sale", spune pentru Business Insider Kelsey Davenport, directoarea Asociatiei pentru Controlul Armamentelor, cu sediul la Washington.

Desi programul nuclear al Coreei de Nord se afla intr-o faza incipienta, Kim Jong-un are sub comanda sa 100 de lansatoare de rachete, estimeaza Jeffrey Lewis, editor la Arms Control Wonk.

Expertii exclud posibilitatea ca Phenianul sa dispuna de arme nucleare capabile sa atinga tinte din teritoriul american, insa semnaleaza ca se apropie de punctul montarii unei ogive nucleare pe o racheta cu raza medie de actiune.

Desi Statele Unite au trei optiuni de aparare in fata unui atac nuclear al Coreei de Nord, asta nu inseamna ca nu pot fi vulnerabile, atrage atentia Jeffrey Lewis.

Statele Unite si aliatii lor se pot apara cu distrugatoare dotate cu sistemul integrat de radar si rachete Aegis, cu baterii de rachete Patriot echipate cu interceptori PAC-3 si cu sistemul antiracheta THAAD, in curs de instalare in Coreea de Sud. Daca primele doua forme de aparare sunt destinate rachetelor cu raza sc... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro