"Adevarul, mai frumos decat legenda", fragment in exclusivitate din memoriile lui Ion Dichiseanu

"Dupa mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului si pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu isi spune povestea vietii. Ion Dichiseanu ne delecteaza cu anecdote de pe platourile de filmare la Batalia pentru Roma, Dincolo de bariera, Toate panzele sus!, din calatoriile sale prin lume si de la intalnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress", comunica reprezentantii editurii. Incepusem sa repet cu o pasiune nebuna - pe de o parte pentru ca era un text politist, gen drag mie, iar pe de alta parte pentru ca era un fel de incalzire in vederea filmului pe care mi-l propusese Robert Siodmak. Ma tot intrebam de ce Dumnezeu ii ia la el pe oamenii buni mult prea devreme, la care Nicu, fiu de preot, mi-a replicat ca pesemne Dumnezeu are si el nevoie de oameni buni.

acum 48 luni (28 Jan 2017)

"Dupa mai bine de patru decenii petrecute pe scena teatrului si pe platourile de filmare, Ion Dichiseanu isi spune povestea vietii. Dupa copilaria petrecuta la Adjud alaturi de cei opt frati, urmeaza anii grei de razboi, cand familia ajunge intr-un lagar din Austria. La intoarcerea in tara, Ion se inscrie, la sugestia tatalui sau, la Politehnica, dar isi da repede seama ca adevarata lui vocatie este actoria si da examen la IATC. Ion Dichiseanu ne delecteaza cu anecdote de pe platourile de filmare la Batalia pentru Roma, Dincolo de bariera, Toate panzele sus!, din calatoriile sale prin lume si de la intalnirile cu vedete precum Jean-Paul Belmondo, Yves Montand, Omar Sharif sau Ursula Andress", comunica reprezentantii editurii. 1933) este un cunoscut actor de teatru si cinema. A facut roluri memorabile pe scena Teatrului Nottara si a jucat in filme celebre, printre care Titanic vals, Toate pinzele sus, Pentru patrie, Revansa, Clipa (Premiul ACIN, 1979), Burebista, Misterele Bucurestilor, Supravietuitorul. A mai publicat volumul de versuri Frumoasa spaniola, frumoasa suedeza (1995).

Citeste si: "Ion Dichiseanu + Sara Montiel = Love" - despre precedenta carte a actorului aparuta la Editura Polirom

Fragmente in avanpremiera din volum (copyright Editura Polirom):

"Nu pot sa trec usor peste amintirile legate de filmul Burebista, in care intamplarile au luat, la un moment dat, o turnura periculoasa. Eram costumati cu coifuri si vesta din metal, un echipament greu si destul de incomod. Erau armasari de monta, impunatori si naravasi, cum se cuvenea pentru niste capetenii ale dacilor. Asteptam ca echipa tehnica sa aranjeze reflectoarele, traveling-ul, panourile de reflectie. Si cum stateam linistiti, in asteptare, armasarul meu s-a apropiat prea mult cu botul de spatele calului pe care se afla George Constantin, apoi s-a cabrat, moment in care cel din fata i-a dat o copita. Am cazut si, in agitatia ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro