Adevarul Live. Ponta: Daca Basescu ar castiga alegerile din 2016, as demisiona din functia de presedinte. Nu-l voi numi premier

Nu stiam si nu anticipam si nu ma deranjeaza reactia Ministerului de Externe rus, dar e o proba a faptului ca schimbarea de pragmatism politic se produce. Gazoductul l-am facut intr-un an, sprijinul pentru formarea institutiilor, pentru cultura, schimbarea asta cred ca a deranjat filorusii fie de la Moscova, fie din Moldova, pentru ca au inteles ca actiunile concrete, pragmatice facute de mine si domnul Leanca au mai mare impact fata de ce crede cetateanul moldovean. Nu exista europeni de rangul unu si de rangul doi, aici mai avem mult de lucru. A aparut Crimeea, avem o noua Transnistrie in Donetk, deci cred ca datoria statului roman, un stat modern e de a lucra impreuna cu reprezentantii acestor minoritati la mai multa descentralizare, mai multa competenta in ce priveste viata comunitatii, dar nu putem merge pe o panta care nu ne aduce decat dezbinare. De asemenea, cred ca implicarea noastra si in Afganistan - am anuntat ca suntem dispusi sa sprijinim coalitia care va lupta impotriva Statului Islamic, deci o implicare pe masura puterilor noastre, arata ca suntem un partener serios. Sunteti de acord cu legea amnistiei pentru anumite fapte de coruptie?Sustineti ideea ca politicienii sa beneficieze de imunitate doar in cazul declaratiilor politice? Nu voi uza de acest drept in niciun caz de infractiuni cu violenta si in niciun caz de mare coruptie. Cred ca, geopolitic vorbind, ideea ca Romania sa nu depinda de toanele celor care inchid robinetul la Gazprom, deci sa fie independenta energetic pentru o piata de 24 de milioane de consumatori, pentru ca includ si Moldova, e un obiectiv atat de important, incat accept si pierderile electorale. Anul 2014 se incheie cu o crestere economica tot spre 3%, dar aici au fost trei lucruri pe care trebuia sa le facem: sa eliminam incertitudinea legata de CAS, sa facem in asa fel incat investitiile sa nu fie blocate de sistemul de achizitii publice, sa cheltuim banii pe care ii aveam in buget. Toate studiile internationale arata ca evolutia societatii duce spre un sistem de educatie cat mai timpuriu si chiar daca acum si eu ma gandesc ca l-as tine acasa, un astfel de sistem e adecvat noii societati. Cred ca religia, si aici nu vorbesc despre ortodoxie sau catolicism, are un set de valori etice pe care cred ca nimeni nu le constesta. Problema e faptul ca TVR are nevoie de o regandire: 2500 de angajati, 800 de milioane datorii, aduci oameni din afara cand nu ii folosesti din interior.

acum 96 luni (19 Sep 2014)

Principalele declaratii: Victor Ponta: Avem un obiectiv care poate parea ambitios, ca Moldova sa fie membra UE pana in 2019. Faptul ca Moscova s-a suparat nu ma impiedica sa afirm obiectivul de politica europeana al Romaniei. Nu cred ca se poate face unirea intre Romania si Republica Moldova impotriva vointei uneia dintre tari, dar unirea in cadrul UE se poate realiza pe termen scurt, in cinci ani de zile. Evident, voi vota pentru, ca cetatean, dar mai repede de zece ani nu vad realizabila ideea de unire. Toti avem aceeasi directie de politica externa: Parteneriatul Strategic cu SUA, UE. E normal ca Moscova sa reactioneze la declaratiile mele.

A fost dorinta dumneavoastra de a genera opinia ca nu sunteti prorus?

Cineva care crede ca eu duc Romania spre Rusia da dovada de putina inteligenta. Nu stiam si nu anticipam si nu ma deranjeaza reactia Ministerului de Externe rus, dar e o proba a faptului ca schimbarea de pragmatism politic se produce.

Gazoductul l-am facut intr-un an, sprijinul pentru formarea institutiilor, pentru cultura, schimbarea asta cred ca a deranjat filorusii fie de la Moscova, fie din Moldova, pentru ca au inteles ca actiunile concrete, pragmatice facute de mine si domnul Leanca au mai mare impact fata de ce crede cetateanul moldovean. Romania nu poate avea alt fel de politica. E normal sa fim mai vocali, dar nu sa punem gaz pe foc cand nu e cazul. O declaratie de genul inarmarii ucrainenilor starneste nemultumiri la Bruxelles si bucurie la Moscova. In doi ani si jumatate, ca vicepresedinte al CSAT, in special in aceasta calitate, vedeti paralela cu relatia cu Moldova, am facut lucruri importante, dar am acest atu, al celor care in doi ani si jumatate a facut lucruri. Sunteti pentru o Uniune in care tarile sa renunte la suveranitatea nationala? Cred de mult timp in Statele Unite ale Europei. Criza traversata de Europa are o solutie: mai multa integrare. Nu exista europeni de rangul un... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro