Adevarul Live: Ovidiu Raetchi, despre sefia PNL: Daca se creeaza un pol de putere din cretacicul politic al PNL, noi, aripa tanara, trebuie sa iesim la lupta

Adevarul Live: Ovidiu Raetchi, despre sefia PNL: Daca se creeaza un pol de putere din cretacicul politic al PNL, noi, aripa tanara, trebuie sa iesim la lupta

E adevarat ca PNL se afla intr-o faza de reconstructie, de regasire, de punere a unor intrebari fundamentale. PNL are nevoie de un efort intern de descoperire a unor personaje cu potential de leadership. Insa, viziunea doar prin noi insine va mentine PNL intr-o zona medie, de 20%, nu 40% cat ar trebui sa fie, pentru ca PNL sa se poata bate cu PSD. Ai nevoie de figuri care sa nu fie legate de negocieri cu PSD si de lideri de necontestat. Cred ca Orban va fi un candidat puternic, care va fi in varf de forma, cu conditia ca sa scape si de apel (n.r.-inprima instanta Ludovic Orban a fost achitat). Cred ca daca se va contura un scenariu in care orice voce noua e indepartata si se creeaza un pol de putere de prin cretacicul politic care sa duca PNL intr-o zona periculoasa, noi trebuie sa iesim la lupta si la candidaturi.

acum 86 luni (16 Feb 2017)

Ramai pe adevarul.ro pentru a urmari live emisiunea.

Am vazut un sondaj de opinie, care arata ca, in urm protestelor de strada, PNL a coborat la 17%. N-ar fi trebuit sa creasca, e partid de opozitie, totusi?

Cred ca e un sondaj care surprinde un pas inapoi al clasei politice si un avans al nehotaratilor. E adevarat ca PNL se afla intr-o faza de reconstructie, de regasire, de punere a unor intrebari fundamentale. PNL are nevoie de un efort intern de descoperire a unor personaje cu potential de leadership. E nevoie de o dezbatere interna ideologica. Nu e suficient sa duci doar o lupta interna, sa stabilesti un lider deja conturat. Mie mi se pare ca, in primul rand, PNL are nevoie de o lamurire in ceea ce priveste cultura organizatorica. Cred ca am pierdut procente deoarece mizam inca pe o cultura organizationala care e de anul 2000, in timp ce USR, cu oamenii sai, au fost mai dinamici. Uitati-va la capacitatea partidelor de a reactiona pe criza ordonantelor. Ca sa iei o decizie statutara in PNL dureaza cateva zile.

Ati chemat oamenii din strada se inscrie in partid, iar unii colegi v-au reprosat, pe motiv ca ar trebui sa va concentrati pe tinerii din PNL, nu pe cei din strada? Mi se pare un contrast relevant pentru intreg PNL-ul: unii vor schimbare, altii vor sa sa nu se schimbe nimic.

Oamenii care au stat alaturi de PNL in ultimele campanii sunt mai mult decat merituosi si nimeni nu vrea sa le ia locul. Insa, viziunea doar prin noi insine va mentine PNL intr-o zona medie, de 20%, nu 40% cat ar trebui sa fie, pentru ca PNL sa se poata bate cu PSD. Pentru acest salt, de 15-20% ai nevoie de o reconciliere cu societatea civila. Cum a fost cazul cu dormitul in Parlament, problema declaratiilor de avere ale lui Nicusor Dan etc.

Momentul de explozie civica, pe masura ce se va linisti, va duce la intrebarea: ce facem acum? Ai nevoie de figuri care sa nu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro