Adevarul Live, ora 16.00: Cui apartine Revolutia Romana? Invitatul Ioan Talpes face dezvaluiri in exclusivitate

Adevarul Live, ora 16.00: Cui apartine Revolutia Romana? Invitatul Ioan Talpes face dezvaluiri in exclusivitate

Si azi avem tot felul de discutii fara sa tinem cont de logica raporturilor de forte internationale si de capabilitatile unora dintre statele respective de a dezvolta politici in alte geografii, implicit in geografia romaneasca. Din punctul de vedere al statelor care, la acea vreme, erau parte a Tratatului de la Varsovia a existat o forma de sustinere a schimbarii in Romania. Desi Romania era parte a Tratatului de la Varsovia, la acea data toti ceilalti s-au comportat evident vizavi de Romania sub o comanda unica care a fost a Tratatului de la Varsovia. Se incerca sa se creeze, de niste grupuri de influenta, cadre de contact. Domnul Iliescu a spus: categoric, nu avem nimic impotriva, ba chiar in conditiile de pe timpul lui Ceausescu S-a dus la ministerul de Externe si a stiut unde sa gaseasca documentul despre aranjamentul cu plecarea germanilor. Cine avea interesul sa lanseze, pe de o parte, evenimentele care au culminat cu Revolutia romana, si pe de alta parte sa lanseze aceasta dezinformare complexa? Regiunile trebuiau, intr-o prima faza, sa dobandeasca un statut de autonomie dezvoltata si sa constituie o punte de legatura intre Budapesta si Bucuresti intre doua proiecte de dezvoltare care erau diferite, dar care se puteau acomoda intr-o Europa unita. Tot ce este asumare in proiect de imagine, de finalizare a evenimentelor respective este ca evenimentele de la Tg Mures sa fi fost provocare de securistii care voiau sa se constituie in SRI.

acum 115 luni (26 Dec 2014)

Principalele declaratii:

Cristian Unteanu: Cui a apartinut revolutia romana? Talpes: Deschiderea unei astfel de discutii este o forma de tupeu. Cred ca este o forma de provocare directa. Ca majoritatea romanilor care nu s-au plictisit sa afle ceva in plus. Simteam ca ceva se petrece dincolo de ceea ce credeam ca e vointa noastra. Deloc, dar daca intrebi cui apartine revolutia nu poti sa nu te intrebi care a fost contextul in care a avut loc. Daca raspunzi la aceste doua intrebari transferi discutia in alt plan decat acela pe care il dezbatem de atatia ani.

Din ce punct de vedere doriti sa raspundeti? Istoricul militar, fostul sef de serviciu de informatii, fostul sef de cancelarie prezidentiala din Romania, al celui care a reprezentat imaginea Revolutiei? Imi este greu sa ma rup de conditionarile existentei mele. Avand o functie asupra careia era greu sa ma exprim la acea data ca era importanta, dar dupa evenimente mi-am dat seama ca a fost importanta.

Va inchipuiati la 25 de ani ca il veti auzi pe domnul Orban spunand ca Revolutia a fost initiata de Ungaria? Nu numai din Ungaria, dar trebuie sa recunoastem ca Ungaria a fost implicata direct si nemijlocit in miscarile desfasurate in Timisoara, Arad si Cluj. Pana acolo a fost atat de bine calculat incat nu a mai fost ales un maghiar catolic. De ce? Cei care au fost implicati direct si au sustinut o rediscutare in geostrategia zonei au fost cei din zona nordica a Occidentului. Si azi avem tot felul de discutii fara sa tinem cont de logica raporturilor de forte internationale si de capabilitatile unora dintre statele respective de a dezvolta politici in alte geografii, implicit in geografia romaneasca. Austria a fost o forma de observator si de sustinator, dar fara sa fie in primele randuri, apoi Finlanda. Din punctul de vedere al statelor care, la acea vreme, erau parte a Tratatului de la Varsovia a existat o forma de sustinere a schimbari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro