Adevarul Live, ora 15:00. Ce sanse au copiii cu autism in Romania si care sunt cele mai noi progrese facute in domeniu

Adevarul Live, ora 15:00. Ce sanse au copiii cu autism in Romania si care sunt cele mai noi progrese facute in domeniu

Tocmai de aceea, in weekendul care s-a incheiat, la Bucuresti, in cadrul celei de-a patra Conferinte Internationale ABA, organizata de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si Asociatia Help Autism, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a vorbit despre importanta depistarii timpurii a bolii, care creste cu 50 la suta sansele de recuperare a copilului. Astfel, potrivit noilor prevederi, in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul de specialitate ce le-a solicitat nu poate depasi 90 de puncte in medie pe zi, la fel ca si in prezent, cu exceptia medicului de specialitate psihiatrie pediatrica, pentru care punctajul nu poate depasi 150 de puncte in medie pe zi.

acum 63 luni (6 Apr 2015)

Unu din o suta de copii se nasc cu tulburari din spectrul autist. In 2013 au fost peste 3.200 de cazuri noi in Romania, iar la nivel national, in 2012, erau inregistrate in total 7.800 de cazuri. Numarul acestora ar fi insa mult mai mare, conform estimarilor facute de Ministerul Sanatatii.

Tocmai de aceea, in weekendul care s-a incheiat, la Bucuresti, in cadrul celei de-a patra Conferinte Internationale ABA, organizata de Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata si Asociatia Help Autism, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a vorbit despre importanta depistarii timpurii a bolii, care creste cu 50 la suta sansele de recuperare a copilului. De asemenea, cu aceasta ocazie, s-a precizat ca prin contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in 2014-2015 a fost crescut de la 90 la 150 punctul pentru depistarea precoce si screening-ul in tulburarile din spectrul autist.

Astfel, potrivit noilor prevederi, in asistenta medicala ambulatorie de specialitate pentru specialitatile clinice, punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate de medicul de specialitate ce le-a solicitat nu poate depasi 90 de puncte in medie pe zi, la fel ca si in prezent, cu exceptia medicului de specialitate psihiatrie pediatrica, pentru care punctajul nu poate depasi 150 de puncte in medie pe zi.

De asemenea, din acest an va fi decontat si serviciul de kinetoterapie de grup pentru copiii diagnosticati cu autism, dar si pe aparatele speciale pe care trebuie sa lucreze.

In sudioul Adevarul Live au fost prezente psiholog Anca Dumitrescu, presedinte ATCA ( Asociatia de Terapie Comportamentala Aplicata) si psiholog clinician Daniela Bololoi, presedintele Asociatiei Help Autism, organizatoarele si coordonatoarele celei de-a patra editii a Conferintei Internationale ABA, unde au discutat despre progresele facute in domeniu, dar mai ales despre masura i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro