Adevarul Live, ora 13.00: Catalonia, lectie dura pentru Europa

Adevarul Live, ora 13.00: Catalonia, lectie dura pentru Europa

Avem, deocamdata, apelul lansat de Puigdemont la o "Opozitie prin toate formele democratice" la deciziile Madridului, dar sunt si chemari ale unora dintre aliatii sai care indeamna la nesupunere civila si la organizarea unor forumuri paralele de decizie, altele decat cele recunoscute de autoritatile de la Madrid, pentru a putea asigura guvernarea a ceea ce, de acum, ei numesc Republica Catalonia.

acum 28 luni (30 Oct 2017)

INTRA IN DISCUTIE si urmareste emisiunea in modulul Adevarul live

Este cert si vizibil ca s-a produs o ruptura importanta la nivelul societatii din regiunea Catalonia, impartita acum, din ce in ce mai vehement, intre adeptii si oponentii ideii de independenta. Este la fel de limpede ca gruparea secesionista este decisa sa mearga mai departe pe linia deschisa de Declaratioa de independenta, cu orice risc. Institutiile europene, Statele Membre ale UE, s-au exprimat unanim in sustinerea masurilor anuntate de Guvernul Rajoy, cu exceptia notabila, dar cu atat mai interesanta, a mesajului venit din Belgia, din partea lui Theo Franken, secretarul de stat pentru migratie si azil, care a spus ca tara sa ar putea oferi azil politic liderului independentist catalan. Avem, deocamdata, apelul lansat de Puigdemont la o "Opozitie prin toate formele democratice" la deciziile Madridului, dar sunt si chemari ale unora dintre aliatii sai care indeamna la nesupunere civila si la organizarea unor forumuri paralele de decizie, altele decat cele recunoscute de autoritatile de la Madrid, pentru a putea asigura guvernarea a ceea ce, de acum, ei numesc Republica Catalonia.

Care este relevanta acestui episod de acum pentru constructia proiectului european, ce semnale urgente transmite liderilor europeni si de ce ar putea oferi si o serie de invataminte si pentru Romania? ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro