Adevarul Live: Interviu cu presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, Marian Popescu

Consiliul National de Etica, revocat de ministrul Educatiei Odata cu mediatizarea cazului Ponta, au inceput sa iasa la iveala tot mai multe situatii de demnitari prinsi cu tezele de doctorat plagiate, de la Olguta Vasilescu pana la Gabriel Oprea si mai nou la Petre Toba, ministrul de Interne din cabinetul premierului Dacian Ciolos. Saptamana trecuta, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a revocat Consiliul National de Etica, institutia care practic i-a scapat pe Oprea si Ponta de stampila oficiala de plagiatori, si vrea sa puna in loc un mecanism pe care Ministerul Educatiei il dezvolta in momentul de fata. De ce vor demnitarii neaparat un doctorat Lucrarea de doctorat este in primul o lucrare de cercetare, spune Marian Popescu, iar de o astfel de lucrare nu are nevoie oricine ci doar cei care urmaresc o cariera in cercetare.

acum 59 luni (8 Dec 2015)

Cu problema acestui tip de furt intelectual se confrunta universitati din toate colturile lumii, sustine Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti. In conditiile inflatiei de doctorate ale unor celebri demnitari romani fara vreo propensiune evidenta catre cercetare, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii atrage atentia ca diferenta dintre perceptia plagiatului in societatea romaneasca si perceptia plagiatului in strainatate este doar o chestiune strict temporala. Practic, noi am realizat ca se plagiaza doctorate in universitatile romanesti abia in 2012, cand a iesit la iveala cazul fostului premier Victor Ponta, acuzat ca a plagiat teza sa de doctorat "Curtea Penala Internationala", sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti acum aproape 15 ani.

Consiliul National de Etica, revocat de ministrul Educatiei

Odata cu mediatizarea cazului Ponta, au inceput sa iasa la iveala tot mai multe situatii de demnitari prinsi cu tezele de doctorat plagiate, de la Olguta Vasilescu pana la Gabriel Oprea si mai nou la Petre Toba, ministrul de Interne din cabinetul premierului Dacian Ciolos.

Saptamana trecuta, ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a revocat Consiliul National de Etica, institutia care practic i-a scapat pe Oprea si Ponta de stampila oficiala de plagiatori, si vrea sa puna in loc un mecanism pe care Ministerul Educatiei il dezvolta in momentul de fata.

"In ceea ce priveste numirea acelor persoane in Consiliul National de Etica, imi scapa, nu stiu cum au ajuns pe acolo, dar stiu ce au facut, iar ce au facut nu le-a facut cinste. Nu poti sa pacalesti pe toata lumea atat de mult timp cu aceeasi chestiune, nu se poate, si anume ca nu vrei sa vezi ca zeci de pagini sunt copiate ilicit din autori care nu sunt declarati la biografie. Acesta este furt pe fata, iar un Consiliu National de Etica nu a vazut asta, ci a vazut ca citarea este corecta. Aici nu ma pricep, dar daca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro