Adevarul Live, de la ora 10.00: Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, vorbeste despre cardul de sanatate si alte teme stringente din sistemul sanitar
Judecand pe datele de anul trecut, la un an distanta de la introducerea pachetului de baza, e clar ca nu exista un imbold al cetateanului roman de a merge periodic la medicul de familie sau la un control. Despre cardurile de sanatate introduse in bancomate Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu - A exista o campanie ampla, ce-i drept, pe Facebook, care indemna folosirea cardului de sanatate si la bancomate si erau tot felul de comentarii de la oameni care spuneau ca au primit nu stiu cate mii de lei. Si ca sa va mai spun un argument, apropo de faptul ca va spunea domnul Ciurhea (Vasile Ciurchea, seful Casei Nationale de Asigurari de Sanatate - n.r) de numarul de investigatii paraclinice care se apropia de 50 de milioane de investigatii intr-un an. Eu anul trecut cand discutam cu diversi furnizori, cu diversi oameni de bine care intotdeauna stiu mai bine decat autoritatile cum trebuie sa procedam, imi spuneau ca totul merge struna in Romania, insa pe unde merg, lumea spune ca "Domne, eu nu pot sa-mi fac un RMN pentru ca nu am unde pentru ca s-a terminat plafonul" sau "Nu pot sa-mi fac un CT pentru ca nu am unde, nu mai imi deconteaza nimeni". De asta trebuie sa intelegeti de ce pentru unii este o parere foarte marte de rau, si au tot interesul de a semana confuzie, ba ca nu merge, ba ca nu este asa, bagati cardul in bancomat, nu va duceti ca stati la coada. Nu le-a impus nimeni sa isi cumpere un cititor de un anumit pret pentru ca era o problema pentru ca atunci cand unul era cateva sute de euro puteai sa spui ca un cabinet de medic de familie va avea o problema in achizitionarea unuia. Judecand pe datele de anul trecut, la un an distanta de la introducerea pachetului de baza, e clar ca nu exista un imbold al cetateanului roman de a merge periodic la medicul de familie sau la un control.
Anul trecut si acum in pachetul de baza am introdus acea prevedere ca pana la 39 de ani sa mearga la medicul de familie pentru acea riscograma prin care descopera anumite boli in stadii incipiente.
Ne gandim, intr-un termen relativ scurt inainte de toamna de a introduce acel consult obligatoriu, considerat a fi o masura nepopulara dar necesara. Judecand pe datele de anul trecut, la un an distanta de la introducerea pachetului de baza, e clar ca nu exista un imbold al cetateanului roman de a merge periodic la medicul de familie sau la un control.
Problemele nu s-au rezolvat intrutotul dar incepem sa auzim de anumite lucruri care au inceput sa functioneze. Despre cardurile de sanatate introduse in bancomate Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu - A exista o campanie ampla, ce-i drept, pe Facebook, care indemna folosirea cardului de sanatate si la bancomate si erau tot felul de comentarii de la oameni care spuneau ca au primit nu stiu cate mii de lei. Normal ca totul era fals si era facut in scopul de a crea confuzie in randul asiguratilor si nici din informatiile mele nu rezulta ca ar fi fost un fenomen care sa ne puna probleme. Era un pic ingrijoratoare in primele zile, faptul ca acea campanie era din ce in ce mai incisiv in mediul online, dar eu cred ca oamenii au inteles totusi ca era o gluma. Probabil ca si aceste incercari, destul de ingenioase ale unora, cred ca au fost pentru a impiedica si a amana introducerea cardului. Eu am zis ca nu era in regula luna aprilie 2015 sa intre in vigoare obligativitatea cardului de sanatate tocmai pentru ca ma uitam la nivelul de acoperire cu cititoarele de carduri din sistem si atunci s-a considerat ca pana in luna mai sa fie suficient timp pentru a-si cumpara toata lumea cititoarele. Este adevarat ca un astfel de sistem care regleaza cheltuielile, sa ii zicem asa intr-un sens mai elegant, pentru ca acesta a fost scopul inca din anul 2000, de cand se vorbeste de cardul de sanatate. Toata lumea se plange ca ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro