Adevarul Live: Dan Manoliu, fost sef al delegatiei Romaniei la Eurovision: "Daca nu te clasezi bine, risti sa dispari un an, cum s-a intamplat cu Elena Gheorghe si Sanda Ladosi"

Adevarul Live: Dan Manoliu, fost sef al delegatiei Romaniei la Eurovision:

In fiecare zi tu ai o multime de probleme, pentru ca in spatele tau ai 20 de persoane, plus ca starea de tensiune care creste in fiecare zi este uriasa si asupra ta, si asupra celor care urca pe scena, iar ei trebuie sa se simta cel mai bine pentru ca in momentul in care canta ei sunt pe scena si nu tu sau alt personaj. In momentul in care Cezar se pregatea sa intre pe scena de sub rochia respectiva era o panza rosie, rotunda, cu un diametru de 12 sau 14 cm, deci era uriasa, facuta din panza de steag si atunci el cand sa intre pe scena era un intreg ritual: rochia facuta de Doina Levinta, care era peste parasuta infasurata, eu ma bagam in ea, venea Cezar, se aseza el in ea, iar eu cu operatorul si cu doi tehnicieni intram pe scena, trebuia sa ridicam rochia, pe scena era un cub pe care el se urca, si care avea un tarus de metal care trebuia sa-i intre in spate ca sa-l ghideze sa nu cumva sa cada, cubul era in scena, dar avea o gaura in jurul lui, iar inainte de semifinala, Dan a alunecat, s-a prins de rochie si in acel moment i-a smuls lui Cezar casca, noi am fugit, iar el si-a dat seama ca nu aude nimic in casca, el a cantat in acea semifinala auzind numai sunetul care se intorcea din sala, daca te uiti pe inregistrare totul e decalat, dar el a cantat perfect, mai bine decat in finala. In momentul in care vom fi capabili sa incepem o selectie nationala imediat dupa 1 septembrie, in momentul in care din acea clipa vom da drumul la promovare, la adunatul de piese, la tot ce se intampla ca sa ajungi ca in Suedia, unde se inscriu o mie de piese, la o tara care nu are 19 milioane de locuitori, in acel moment o sa apara acea voce, acea piesa la care poti face show-ul care sa te duca.

acum 78 luni (7 May 2015)

In 2013, ultimul an in care si-a asumat statutul de sef de delegatie, Dan Manoliu a fost prezent in Suedia, alaturi de Cezar Ouatu. Acum, invitat in studioul Adevarul Live, Manoliu povesteste despre greutatile care intervin in organizarea unui astfel de concurs, face o analiza a editiei Eurovision din acest an si stabileste ce sanse are trupa Voltaj sa se claseze pe un loc fruntas. In prima semifinala, care se va desfasura pe 19 mai, vor participa 16 tari, intre care Romania si Moldova, iar in cea de-a doua, de pe 21 mai, 17 tari, urmand ca marea finala a concursului Eurovision 2015 sa aiba loc pe 23 mai.

Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu. Cele mai importante declaratii

Anul acesta, la Viena, Romania va fi reprezentata de Voltaj, cu piesa "De la Capat". Cred ca a fost de departe cea mai buna alegere in concurenta directa cu Luminita Anghel, asa a decis juriul, asa au decis telespectatorii, deci este piesa pe care romanii au dorit-o la Viena.

Eu in momentul in care m-am ocupat de Eurovision am incercat ca juriile sa fie extrem de transparente, iar fiecare membru sa raspunda pentru nota pe care o da. Intr-adevar, pentru Luminita si pentru foarte multa lume a fost extrem de frustrant sa nu ia niciun punct, dar chiar daca Luminita in momentul respectiv ar fi luat nota maxima, nu ar fi castigat, deci influenta membrului juriului a fost mai mult morala decat sa insemne ceva daca ar fi dat 12 sau 10 puncte. In momentul in care a intervenit televotingul, si a fost doar televotingul, a existat si aceasta perioada cand s-a incercat eliminarea juriului de specialis... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro