Adevarul despre unguri si huni. Confuzia privind descendenta maghiarilor din neamul lui Attila a fost perpetuata secole

Adevarul despre unguri si huni. Confuzia privind descendenta maghiarilor din neamul lui Attila a fost perpetuata secole

Modul de actiune militara era asemanator, atacuri rapide si devastatoare din goana calului, sageti aruncate din sa si retrageri supriza, nomadism si aceeasi salbaticie care i-a facut legendari pe huni in scrierile lui Ammianus Marcellinus. Acest secretar anonim, un carturar deosebit, cu vaste cunostinte si legaturi inclusiv in Franta si Roma, este autorul lucrarii "Faptele ungurilor" in care vorbeste despre originea maghiarilor si venirea acestora in Pannonia, inclusiv cuceriea Transilvaniei si a altor zone din Europa Centrala. Si din vita acestui rege se trage prea vestitul si prea puternicul rege Athila, care in anul 451 de la intruparea Domnului, pornind din tara Schitica cu o puternica oaste a venit in Pannonia si, dupa ce a gonit pe romani, a pus stapanire pe aceasta tara", scria Anonymus in cronica sa. "In ultima vreme, cei mai multi specialisti fixeaza patria primitiva a fino- ugrilor fie intre Volga si Muntii Ural, fie intre Ural si Obi sau, mai exact, intre Ural si bazinul Tobolului si Isimului, afluenti de pe partea stanga a lrtasului.", preciza academicianul Victor Spinei in lucrarea sa "Marile migratii".

acum 62 luni (26 Jul 2017)

Supranumit "Biciul lui Dumnezeu", liderul hun si razboinicii sai au zdruncinat din temelii vechea lume dominata de cetatea eterna a Romei.

Socul invaziei si stapanirii hunilor in Europa a fost resimtit secole de-a randul si a schimbat definitiv lumea antichitatii tarzii. Centrul puterii hunice in Europa a fost Pannonia, Ungaria de astazi, acolo se presupune ca Attila isi avea capitala sa de corturi si palate din lemn. Dupa moartea subita a liderului hun, chiar in noaptea nuntii, al varsta de aproximativ 65 de ani, imperiul sau fragil de corturi si hoarde s-a prefacut in scrum. La aproximativ 5 veacuri de la moartea lui Attila, alte hoarde nomade se iveau la portile Carpatilor si aveau sa treaca prin foc si sabie, asemeni hunilor, intreaga Europa. Acesti calareti razboinici, la fel ca si hunii, grupati in triburi si urmati de carutele incarcate cu familii s-au stabilit asemeni lui Attila in Pannonia, loc in care si-au stabilit pe tot parcursul evului mediu centrul puterii lor politice si militare. Avand in vedere aceste coincidente si prin contributia cronicarilor timpurii s-a propagat ideea ca de fapt ungurii, erau urmasii hunilor sau mai precis, invazia lor a fost o a doua venire a razboinicilor din haurile Asiei condusi de capetenia tribala Arpad, un nou Attila. Modul de actiune militara era asemanator, atacuri rapide si devastatoare din goana calului, sageti aruncate din sa si retrageri supriza, nomadism si aceeasi salbaticie care i-a facut legendari pe huni in scrierile lui Ammianus Marcellinus. In locul obrajilor brazdati si a automutilarii hunice, ungurii veneau cu capete rase si cele sapte cozi care porneau din varful capului, singurul smoc de par lasat sa creasca in voie. Culmea ideea ca ungurii erau urmasii hunilor a fost perpetuata timp de secole, fiind intalnita la mare cinste in Ungaria, de intelectuali straini, chiar si in perioada interbelica, aproape de mijlocul secolului XX. Cercetarile stiintifice au demonstrat insa ca de fapt este o ur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro