Adevarul despre executia secuiului Gheorghe Doja, la Timisoara. Nu a fost pus pe un tron incins!

Adevarul despre executia secuiului Gheorghe Doja, la Timisoara. Nu a fost pus pe un tron incins!

Mai toate cartile de istorie din Romania scriu despre modul barbar in care secuiul Gheorghe Doja (Dozsa Gyorgy) a fost torturat si executat la data de 20 iulie 1514.

acum 66 luni (17 Jul 2016)

Mai toate cartile de istorie din Romania scriu despre modul barbar in care secuiul Gheorghe Doja (Dozsa Gyorgy) a fost torturat si executat la data de 20 iulie 1514. Una din cele mai comune povesti se refera la "tronul" inrosit in foc, pe care a fost asezat. Soldatii sai infometati au fost obligati sa rupa carnea de pe Doja cu dintii si sa se infrupte din el.

Un inedit document, publicat de Maria Rosu, care detine unul din cele mai interesante bloguri de mediavistica din zona de Vest, asztrorege.blogspot.ro, pune intr-o alta lumina evenimentele care s-au desfasurat in urma cu 502 de ani. Este vorba de un fragment din scrisoarea lui Sir Robert Wingfield catre regale Henry al VIII-lea despre executia lui Gheorghe Doja, care a avut loc la Timisoara.

Conform informatiilor, tronul pe care a fost pus liderul rascoalei taranesti nu era unul incins, ci doar coroana care i s-a pus pe cap. De fapt, nu era vorba de o coroana in adevaratul sens al cuvantului, ci o constructie din fiercare semana cu o colivie. A fost devorat de soldatii sai in timp ce era incoronat pe un "tron" incins ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro