Adevarul despre capsunile "romanesti" vandute la piata: "In Romania se cultiva soiuri aduse din strainatate"

Adevarul despre capsunile

De mai bine de doua saptamani, drumul ce leaga judetele Satu Mare si Maramures a fost acaparat de comerciantii de capsuni. Halmeul, comuna din care pleaca anual sute de tone de capsuni in toate judetele tarii, este la o aruncatura de bat de drumul national, fapt pentru care comerciantii ies cu marfa la vanzare pe marginea drumului, pentru o mai buna vizibilitate. Motivul pentru care acestia ar apela la astfel de practici ar fi apropierea timpurie de clienti, fiind cunoscut faptul ca cei care cumpara acum unul sau doua kilograme de pofta, la 15 sau chiar 20 de lei kilogramul, vor reveni peste o luna sau doua, in plin sezon, pentru a cumpara cantitati mult mai mari pentru compot, gemuri si siropuri, iar marea majoritate se intorc acolo de unde au cumparat prima data.

acum 39 luni (5 May 2016)

De mai bine de doua saptamani, drumul ce leaga judetele Satu Mare si Maramures a fost acaparat de comerciantii de capsuni. Cine a trecut cel putin o data in intervalul mai - august pe acolo cunoaste faptul ca portiunea de drum ofera pofticiosilor toate motivele de a opri si a cumpara o portie de capsuni.

Halmeul, comuna din care pleaca anual sute de tone de capsuni in toate judetele tarii, este la o aruncatura de bat de drumul national, fapt pentru care comerciantii ies cu marfa la vanzare pe marginea drumului, pentru o mai buna vizibilitate.

De-a lungul timpului, din cauza cererii tot mai mari, cei care au avut viziune si dorinta sa se extinda au investit serios in acest domeniu, ridicand sere in care au plantat capsunii, pentru a putea iesi pe piata cu mult inaintea celorlalti si pentru a-si putea aduna un grup de cumparatori mult mai numeros.

Nu multi si-au permis sa investeasca sume serioase in sere sau sisteme de solarii incalzite, fiind relativ putini cultivatorii de capsuni care fac aceasta meserie in mod profesionist. Dar cei care au investit pot sa deschida sezonul de vanzare de capsuni mult mai devreme, chiar si cu o luna de zile. Pe langa cei cu sere, mai apar in intervalul de timp 20 aprilie - 20 mai alti cultivatori, care folosesc diferite metode de acoperire cu folie pentru a grabi coacerea capsunelor.

Dar daca ar fi doar acestia pe piata, standurile din fata curtilor oamenilor si din diferite puncte strategice de vanzare nu ar fi pline in aceste perioade cu capsuni, ci ar exista doar cativa oameni care ar face comert. Cei mai mari producatori din zona, cum e si familia Codrea, care are o sera pe 30 de ari, plus terenuri intinse de capsuni, ii banuiesc pe unii dintre cei care stau la marginea drumului de practici mai putin corecte. Umbla vorba printre cultivatorii de capsuni, lucru care nu il neaga total nici institutiile din domeniu, precum Directia Agr... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro