Adevarul despre autenticitatea bucatariei romanesti. Cum am romanizat retete orientale, rusesti si grecesti

Adevarul despre autenticitatea bucatariei romanesti. Cum am romanizat retete orientale, rusesti si grecesti

Asa se face ca, sub titlul emfatic si narcisist de "bucatarie romaneasca", gasesti - in carciumi mai ales, fie ele locande de soi sau bombe imposibile - mai toate felurile turcesti, arabe, austriece, grecesti, franceze deseori, rusesti, evreiesti, poloneze ori chiar si altele, de si mai aiurea. "De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turceasca (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burta a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptionala, ci si prin adaosurile creatoare - smantana, galbenusul, leusteanul, zarzavatul de supa, otetul - care au autohtonizat-o", preciza Radu Anton Roman in "Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti". Fara flacara directa, cu caldura uscata si uniforma, "de piatra", cum se zice, venind de pretutindeni, cuptorul si testul faceau painea colac pufos si carnea cea mai atoasa frageda ca untul, fara sa le arda vreodata!", se arata in "Bucate,vinuri si obiceiuri romanesti". Va recomandam sa cititi si urmatoarele stiri: Socata reteta traditionala: secretele prepararii deliciului aromat din flori de soc, cu gust de copilarie Reteta simpla pentru drob de miel, preparatul traditional care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste

acum 86 luni (8 Aug 2016)

Bucataria traditionala romaneasca este renumita pentru preparatele sale diverse si deosebit de gustoase. In mentalul colectiv, exponentiale pentru bucataria romaneasca sunt in generale sarmalutele, mititeii, borsurile, ciorbele, renumita ciorba de burta, ardeii umpluti, diferitele retete cu peste, dar si placintele. Aceste retete sunt pentru foarte multi romani motiv de mandrie nationala si le considera cu adevarat autentice. Paradoxal, cele mai cunoscute preparate culinare prezentate in general turistilor ca fiind autentic romanesti, un adevarat blazon al artei culinare din Romania, sunt de fapt importuri "nationalizate" de-a lungul timpului. Bucataria romaneasca, plina de influente culinare straine In general bucataria tuturor tarilor europene s-a dezvoltat de-a lungul secolelor si prin importuri de retete, prin influente gastronomice diverse, toate naturalizate si reinterpretate. Mai mult decat atat, poporul roman, vietuind intr-o zona de intense peregrinari ale diferitelor popoare, intr-un spatiu in care s-au ingemanat atatea influente etnice si culturale, nu avea cum sa nu aiba o bucatarie marcata de toate aceste fenomene. Din contra, specialistii in gastronomie dar si pasionatii de acest domeniu, arata ca bucataria romaneasca este de fapt una dintre cele mai bogate in influente de toate soiurile. Un amalgam delicios de preparate reinterpretate si rescrise din toate zonele inconjuratoare. De altfel, majoritatea preparatelor prezentate ca "autentic romanesti" sunt de fapt rodul acestor influente gastronomice, venite din toate directiile, dar mai ales din spatiul oriental si est-european. Cel mai graitor exemplu sunt lipovenii cu minunatia lor de preparate pescaresti, oferite mostenire bucatarie romanesti. Frontiera constanta a unor civilizatii si continente incerte si mobile, mereu amenintati si mereu infometati (poate chiar din cauza vecinatatilor), daco-romano-migratorii au copiat en gros si fara discernamant, sedusi de la prima intalnire, toate gatelile ce ne... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro