Adevaratul motiv pentru care PSD si ALDE nu merg la Cotroceni. Articolul din Constitutie e doar un pretext
Inainte de a ne oferi un premier, liderii politici ne ofera o premiera: partidele care au cele mai mari sanse de a ajunge la Putere - PSD si ALDE - au refuzat invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultarile de la Palatul Cotroceni. "M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza articolului 85, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. "Am enuntat criteriile de integritate inainte de campania electorala, ca sa nu fie discutii dupa, si ele raman in picioare", a spus Klaus Iohannis, intrebat daca isi mentine decizia de a nu desemna un premier cu probleme penale, desi PSD, condus de Liviu Dragnea, a castigat alegerile in mod categoric.
Inainte de a ne oferi un premier, liderii politici ne ofera o premiera: partidele care au cele mai mari sanse de a ajunge la Putere - PSD si ALDE - au refuzat invitatia presedintelui Klaus Iohannis de a participa la consultarile de la Palatul Cotroceni. Oficial, motivul refuzului tine de o interpretare a Constitutiei intr-o cheie sufocant de restrictiva. "M-am uitat cu atentie pe invitatie si aici se spune ca suntem invitati la consultari in baza articolului 85, alineatul 1 din Constitutie, care prevede ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Consultarile se pot face doar in baza articolului 103 si acolo spune foarte clar ca in functie de majoritatie stabilite in Parlament, despre care nu se poate vorbi decat dupa validarea fiecarui parlamentar", a spus liderul PSD Liviu Dragnea. Articolul 85 ii ofera presedintelui atributia de a desemna candidatul la functia de premier. "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament", spune articolul cu pricina.
Articolul 103, invocat de Liviu Dragnea, descrie procedura de investitura a Guvernului. "Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament", spune articolul 103. In cazul acesta, Klaus Iohannis a invocat doar articolul 85, pentru ca nu vorbim de consultari care se vor finaliza cu desemnarea unui premier, ci vorbim de o prima etapa - mai degraba exploratorie - in care seful statului doar va lua pulsul partidelor dupa alegeri.
"Deocamdata nu se impunea mentionarea articolul 103, pentru ca, asa cum a spus si presedintele, este prima runda de negocieri", au declarat surse din Admini... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro