Adevaratul motiv pentru care domnii trebuie sa intre primii intr-un restaurant

Adevaratul motiv pentru care domnii trebuie sa intre primii intr-un restaurant

Daca Parisul cunoscuse farmecul cafenelelor filosofice si literare, unde ideile epocii isi faceau aparitia la o cesca de cafea sau ciocolata, vremurile tulburi dusesera la disparitia localurilor de acest gen si la transformarea hanurilor si restaurantelor in locuri de intalnire pentru raufacatori sau revolutionari exaltati", spune Monica Neatu, istoric si lector al Fundatiei Calea Victoriei.

acum 75 luni (17 Nov 2017)

Inca de pe atunci oamenii au simtit nevoia existentei unui set de reguli de comportament care sa fie respectate de toti membrii unei colectivitati. Domnii trebuiau sa se asigure ca doamnele nu sunt expuse la niciun pericol

"In preajma Revolutiei Franceze (1789), sub coloanele elegante de la Palais Royal si-au facut aparitia primele restaurante. Daca Parisul cunoscuse farmecul cafenelelor filosofice si literare, unde ideile epocii isi faceau aparitia la o cesca de cafea sau ciocolata, vremurile tulburi dusesera la disparitia localurilor de acest gen si la transformarea hanurilor si restaurantelor in locuri de intalnire pentru raufacatori sau revolutionari exaltati", spune Monica Neatu, istoric si lector al Fundatiei Calea Victoriei.

Daca astazi primul care intra in restaurant este domnul, pentru a-si proteja invitata de privirile curioase ale celor din jur si pentru a-i cere chelnerului sa-i indice o masa libera, in trecut barbatii faceau acest lucru pentru a-si proteja partenera de eventuale pericole. La sfarsitul mesei, doamnele erau cele care dadeau semnalul de plecare, dar tot domnii erau cei care deschideau drumul si ieseau primii.

Regula este amintita in diverse coduri de bune maniere, dar este privita, de multe ori, cu ironie sau neinteleasa. In zilele noastre, se insista pe ideea ca nu este placut pentru o femeie sa se confrunte cu toate privirile curioase, teorie contrazisa de libertatea doamnelor de a frecventa restaurantele sau cafenelele", spune Monica Neatu. Regula nu este valabila in relatiile de business

"Gestul ramane si astazi elegant si curtenitor, atunci cand se aplica in cadrul relatiilor cu caracter privat (intalniri amoroase sau de familie), dar in sfera profesionala este desuet si poate avea conotatii negative. O femeie de afaceri invita la restaurant si multe intalniri cu caracter profesional se pot desfasura in restaurante. Relatiile din mediul profesional sunt guvernate de ierarhia institutionala... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro