Adevaratele motive pentru care a izbucnit Primul Razboi Mondial. Asasinatul din Serbia a fost doar un simplu pretext

Adevaratele motive pentru care a izbucnit Primul Razboi Mondial. Asasinatul din Serbia a fost doar un simplu pretext

Oficial, razboiul a avut un pretext si o cauza destul de simpla, in realitate insa evolutia politica si militara a lumii inca din secolul al XIX-lea a condus catre acest razboi, cu patru mari cauze identificate de istorici. La toate acestea se adauga cei disparuti, dar si un numar urias de civili ucisi de razboi in mod direct dar si indirect de foametea si bolile aduse de conflict. Primul Razboi Mondial este de fapt deznodamantul unei lupte pentru suprematie prelungite de-a lungul secolului al XIX lea, un conflict pregatit de tensiunile acumulate de-a lungul timpului dar si de ambitiile unor lideri politici europeni. De altfel pentru a intra in lupta pentru dominatie, orice stat aspirant la statutul de mare imperiu avea nevoie de o armata si o dotare militara pe masura. Un asasinat cat un razboi De altfel razboiul mondial era anuntat de o serie de criza survenite la nivel mondial.

acum 80 luni (18 Nov 2017)

Imediat, Marile Puteri ale lumii impreuna cu statele din sfera lor de influenta au intrat intr-un razboi asa cum nu mai vazuse lumea. Era de fapt inceputul Primului Razboi Mondial, o confruntare armata care a schimbat definitiv chipul lumii.

Statele Antantei, printre care Anglia, Franta, Rusia, Italia Japonia, Statele Unite, Serbia si, din 1916, Romania, au luptat pe viata si moarte cu cele ale Puterilor Centrale Germania, Imperiul Austro-Ungar, Imperiul Otoman, Bulgaria dar si altele. Propriu-zis, era o confruntare uriasa intre marile imperii coloniale si marile imperii europene si asiatice care-si intonau cantecul de lebada. Oficial, razboiul a avut un pretext si o cauza destul de simpla, in realitate insa evolutia politica si militara a lumii inca din secolul al XIX-lea a condus catre acest razboi, cu patru mari cauze identificate de istorici. In urma acestui razboi au murit numai pe campul de lupta peste 10 milioane de militari. La toate acestea se adauga cei disparuti, dar si un numar urias de civili ucisi de razboi in mod direct dar si indirect de foametea si bolile aduse de conflict.

Lupta surda de a-i domina pe ceilalti Propriu-zis primul razboi mondial a fost o lupta pentru suprematie intre Marile Puteri. Primul Razboi Mondial este de fapt deznodamantul unei lupte pentru suprematie prelungite de-a lungul secolului al XIX lea, un conflict pregatit de tensiunile acumulate de-a lungul timpului dar si de ambitiile unor lideri politici europeni. Prima faza a luptei pentru putere a inceput in colonii, Propriu-zis, tari din lumea a treia, sau teritorii locuite de bastinasi, in stadii incipiente de civlizatie in acceptiunea europeanp, in special din Africa, Asia sau America, au devenit tinta super-puterilor din Europa in special. Aceste teritorii bogate in resurse, dar neexploatate de populatiile autohtone, erau adevarate comori pentru marile natiuni europene. Ele reprezentau o adevarata sursa de bogatie,care putea alimenta ambitiile liderilor.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro