Adevarata semnificatie a Craciunului si cum a fost transformata sarbatoarea religioasa in mega-afacere

Adevarata semnificatie a Craciunului si cum a fost transformata sarbatoarea religioasa in mega-afacere

"An dupa an te lovesti de paradoxurile Craciunului: alaturarea ciudata de crestinism si un fel de mentalitate de carnaval, umilinta si saracia din staul puse fata in fata cu bogatia si aroganta darii si primirii de cadouri, linistea din Betleem cu vanzoleala din mall, seriozitatea intruparii cu imbecilitatea spiritului de petrecere, luminile colorate in comparatie cu steaua de pe cer, jucarii ieftine din plastic puse alaturi de darul magilor, ingerii care l-au slavit confundati cu renii zburatori.

acum 55 luni (18 Nov 2015)

O istorioara crestina cu talc spune ca la ziua de nastere a unui copil parintii primeau cu bucurie invitat dupa invitat si toata lumea petrecea si era plina de bucurie pana la un moment dat, cand s-a observat ca lipseste tocmai sarbatoritul.

Parintii si invitatii au inceput sa il caute, iar la un moment dat micutul a fost gasit sufocat de paltoanele invitatilor. Istorioara ilustreaza perfect modul in care a ajuns sa fie sarbatorit Craciunul de foarte multi romani. Cuprinsi de febra cumparaturilor si a cheltuielor, multi dintre noi uitam tocmai de adevarata semnificatie a Craciunului: Nasterea lui Isus Hristos.

Aflate intr-o concurenta acerba, marile lanturi de magazine au grija sa vina cu oferte extrem de variate. Potivit unui specialist in retail, comerciantii vanzarile din luna Decembrie pot ajunge la 20-30 la suta din cifra de afaceri din tot restul anului. "Pentru produsele de larg consum este perioada cea mai importanta din an. Vin cu planuri de cumparare si cedeaza din ce in ce mai greu tentatiilor de a cumpara altceva decat si-au propus. Avem de unde alege si asta ii baga in corzi pe comercianti", a explicat expertul in retail, Ciprian Moga.

La randul sau, etnologul Serban Constantin Anghelescu a declarat pentru "Adevarul" ca oamenii, vrand-nevrand accepta lucrurile care li se ofera si care sunt produse industriale, dar Craciunul ramane o sarbatoare de familie. Toate trimit in ultima instanta la sensul primar, dar exista un invelis format din obiecte din gesturi din lumini care risca sa intunece partial sensul primar al sarbatorii (n.r. "An dupa an te lovesti de paradoxurile Craciunului: alaturarea ciudata de crestinism si un fel de mentalitate de carnaval, umilinta si saracia din staul puse fata in fata cu bogatia si aroganta darii si primirii de cadouri, linistea din Betleem cu vanzoleala din mall, seriozitatea intruparii cu imbecilitatea spiritului de petrecere, luminile colorate... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro