Adevarata poveste. Cum s-a nascut Bucurestiul: turn de veghe pentru hotii de peste

Adevarata poveste. Cum s-a nascut Bucurestiul: turn de veghe pentru hotii de peste

Prima fila din istoria Bucurestiului a fost scrisa in urma cu mai bine de sase secole, atunci cand in apropiere de actualul Centru Vechi al Capitalei a fost ridicata, cu bolovani de rau din Dambovita, o fortificatie din care paznicii vegheau asupra carelor cu peste ce treceau zi de zi prin aceasta zona. De teama sa nu fie descoperit, barbatul a aruncat potirul, dar fara prea mare succes, pentru ca la scurta vreme s-a aflat cine se face responsabil de jaf si toti cei din mahala il aratau cu degetul si discutau cat era ziua de lunga despre preotul care a dat o spargere "in casa Domnului". Printre boierii care si-au construit locuinte se numarau si cei din familia Dudescu, care au devenit cunoscuti, printre altele, si pentru faptul ca femeile care faceau parte din aceasta familie se mandreau cu o impresionanta colectie de bijuterii, unica in intreg Bucuresti. In cartea lui Constantin Bacalbasa, "Bucurestii de altadata", este mentionat faptul ca cel pe care il stia toata lumea de frica era un barbat inalt, slabut, dar istet, care de cele mai multe ori alerga prin mahalale calare pe un cal, insotit de alti barbati care pradau locuintele si atacau oamenii din zonele prin care treceau. Abonament la preot pentru familiile instarite In Bucurestiul de odinioara, atunci cand in fiecare mahala exista un preot celebru care ajuta la "mantuirea" sufletelor celor pacatosi, fiecare familie de vita nobila avea un abonament la preot si un altul la medicul curant, potrivit lui Edmond Niculusca, reprezentantul Asociatiei Romane pentru Cultura, Educatie si Normalitate. Orasul nestiut de sub oras Intotdeauna au existat o multime de controverse legate de tunelurile care zac de sute de ani pe sub actualul Bucuresti. De asemenea, istoricul mentioneaza ca in zona pe care a fost ridicat Bucurestiul, dar si in apropiere, existau o multime de vii si majoritatea caselor boieresti construite aici erau dotate cu beciuri enorme, prin care putea trece chiar si o caruta. Cei doi jefuitori se imprietenisera cu trei ani in urma si aveau o metoda inedita de a-i lasa pe boieri fara agoniseala: dupa ce jefuiau, dispareau prin sistemul de canalizare de sub oras, fiind singurii care cunosteau perfect labirintul subteran. Se spune ca a fost curtata de barbati celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga si chiar de Regele Ferdinand, despre care se vorbea ca i-ar fi facut cadou casa care se afla si astazi in apropiere de Piata Amzei si care ii poarta si numele.

acum 102 luni (30 Aug 2015)

Prima fila din istoria Bucurestiului a fost scrisa in urma cu mai bine de sase secole, atunci cand in apropiere de actualul Centru Vechi al Capitalei a fost ridicata, cu bolovani de rau din Dambovita, o fortificatie din care paznicii vegheau asupra carelor cu peste ce treceau zi de zi prin aceasta zona.

"In anii 1370-1380 se pun bazele unui turn, punct de paza in vremea aceea, care marca o intretaiere de drumuri comerciale. Pentru ca erau o multime de hoti, la intersectia acestor drumuri s-a luat decizia sa se ridice aceasta fortificatie", povesteste istoricul Dan Falcan despre inceputurile Bucurestiului.

Turnul era un punct de reper al comerciantilor vremii, locul in care poposeau toti cei care obisnuiau sa traiasca de pe urma comertului, aici desfasurandu-se si cele mai importante tranzactii ale vremii. In documentele de secol XV a ramas consemnat faptul ca suprafata orasului se dublase, aparand noi zone ocupate de mestesugari.

In urma cu sute de ani, in zona numita azi Sfantul Gheor?ghe se gaseaua cuptoarele mesterilor fierari, in timp ce in zona cuprinsa intre Piata Unirii si Coltea se gaseau cuptoarele mesterilor olari, iar tabacarii se stabilisera de-a lungul Dambovitei. In partea de nord a Curtii Domnesti se gaseau negustorii, cojocarii si croitorii. In secolul al XVI-lea, orasul era condus de un jude, un fel de primar ales de oamenii instariti ai vremii. Cu toate acestea, o prima organizare clar conturata a Bucurestiului vine abia in anii 1700, atunci cand orasul era impartit in cinci plasi: Podul Mogosoaiei (actuala Calea Victoriei), Targul de Afara (Piata Obor), Brosteni, Gorgani (zona Izvor) si Targul (zona Unirii). Lenin, raionul 16 Februarie si raionul Grivita Rosie (referire la grevele de la atelierele Grivita din 1933). Astazi, in fiecare sector al orasului sunt o multime de cartiere care s-au format din vechile sate ce alcatuiau Bucurestiul.

"Cartierel... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro