Adenoamele din "creierul glandelor" pot fi tratate minim invaziv. Ce presupune tehnica abordului endoscopic transnazal

Adenoamele din

In functie de dimenisuni ele se impart in microadenoame - mai mici de 1 centimetru - si macroadenoame - mai mari de 1 centimetru. Adenoamele secretante de hormon de crestere se caracterizeaza prin tabloul clinic caracteristic, de acromegalie la adulti si gigantism la copii. "Tehnica propriu-zisa se realizeaza cu pacientul in sala de operatie, aflat in anestezie generala, pozitionat pe spate, adaptat la sistemul de monitorizare si sistemul de neuronavigatie. Monitorizarea dupa operatie "Dupa aceste interventii, uneori pot aparea tulburari ale echilibrului hidric cu diabet insipid tranzitor sau permanent sau sindrom de secretie inadecvata de ADH - SIADH, fistula cranio-nazala de lichid cefalo-rahidian - exteriorizare de lichid cefalo-rahidian pe nas -, insuficienta hipofizara.

acum 27 luni (24 Feb 2018)

La nivelul hipofizei se pot localiza diferite tipuri de tumori, explica dr. In functie de dimenisuni ele se impart in microadenoame - mai mici de 1 centimetru - si macroadenoame - mai mari de 1 centimetru.

"Simptomele adenoamelor hipofizare variaza in functie de dimensiunile tumorale si tipul hormonului secretat de tesutul tumoral. Astfel, tumorile de dimensiuni mari pot determina dureri de cap, vedere incetosata sau vedere "prin tunel", afectarea starii de constienta sau alte deficite neurologice", adauga specialistul.

Apoplexia, o modalitate particulara de debut

Cele mai frecvente dintre adenoame sunt prolactinoamele, adica tumorile hipofizare secretante de prolactina.

"Adenoamele secretante de ACTH - corticotropina - determina o maladie specifica, cunoscuta sub numele de boala Cushing, caracterizata prin: hipertenisune arteriala, pilozitate faciala, vergeturi, obezitate, osteoporoza, scaderea tolerantei la glucoza, tulburari menstruale". Adenoamele secretante de hormon de crestere se caracterizeaza prin tabloul clinic caracteristic, de acromegalie la adulti si gigantism la copii.

"O modalitate particulara de debut este reprezentata de apoplexie, cand un eveniment ischemic sau hemoragic la nivelul tumorii produce o cefalee intensa, alterarea severa a vederii sau chiar stari comatoase".

Cum se pune diagnosticul

Diagnosticul adenoamelor hipofizare include: diagnosticul clinic, diagnosticul serologic (dozari hormonale) si un diagnostic imagistic, constand in examene RM si CT.

Modern, tratamentul chirurgical al acestor tumori se realizeaza minim invaziv, conform conceptului ultimilor ani de "key-hole neurosurgery", prin abord transnazal transsfenoidal. Astfel de operatii sunt realizate de neurochirurgi, medici specialisi ORL sau echipe multidisciplinare, incluzand ambele specialitati, cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro