Acuzatii de discriminare la o scoala din Iasi: elevii romi, pusi separat de cei romani. Cazul a ajuns la CNCD

Acuzatii de discriminare la o scoala din Iasi: elevii romi, pusi separat de cei romani. Cazul a ajuns la CNCD

Reclamatia a fost formulata de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO), o organizatie nonguvernamentala care a realizat un studiu la nivelul regiunii Moldovei cu privire la segregarea scolara a copiilor romi. De asemenea, romii ar avea parte, se arata in plangere, si de un act de educatie de o "calitate inferioara celui practicat in alte corpuri ale aceleiasi scoli".

acum 90 luni (22 May 2016)

Reclamatia a fost formulata de Centrul de Advocacy si Drepturile Omului (CADO), o organizatie nonguvernamentala care a realizat un studiu la nivelul regiunii Moldovei cu privire la segregarea scolara a copiilor romi.

De asemenea, romii ar avea parte, se arata in plangere, si de un act de educatie de o "calitate inferioara celui practicat in alte corpuri ale aceleiasi scoli". CNCD a deschis deja o investigatie, pentru a constata daca cele reclamate de CADO sunt sau nu adevarate, urmand a fi audiate toate partile implicate. Hasdeu" dispune de mai multe corpuri, C fiind cel in care ar fi distribuiti cu preponderenta elevii de etnie roma. "In corpul C invata preponderent copii de etnie roma, iar corpul profesoral, mai ales la invatamantul primar, cuprinde un procent mai mare fata de celelalte corpuri personal didactic suplinitor sau pensionat. De asemenea, parintii copiilor educati in corpul C al scolii reclama calitatea proasta a educatiei primite de copiii care termina clasa a IV-a fara sa stie sa scrie sau sa citeasca si sunt in pericol de abandon scolar dupa ce trec la ciclul gimnazial", se arata in reclamatie.

Ce spun reprezentantii scolii

Potrivit CADO, situatia ar fi fost semnalata de parintii elevilor de etnie roma care invata in corpul C al scolii. De asemenea, parintii au mai spus ca in Corpul C nu s-ar organiza clasa 0, si ca elevii ar fi fost inscrisi direct in clasa I, desi unii aveau 6 ani. Alti parinti au incercat sa isi transfere copiii in alte scoli, insa au fost fie refuzati, fie copiii nu aveau cunostintele necesare pentru a se integra in procesul educativ din acele scoli, motiv pentru care unii au revenit la aceeasi scoala", se mai arata in plangere. La randul lor, reprezentantii ISJ au precizat ca nici la institutie si nici la scoala nu a ajuns vreo plangere referitoare la discriminarea elevilor romi si ca nici CADO nu s-ar fi adresat ISJ pentru a comunica care sunt intentiile de cercetare. D... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro