Acuzati de crima impotriva umanitatii. Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu si Gelu Voican Voiculescu sunt oficial inculpati in dosarul Mineriadei sangeroase din iunie 1990

Nicolae, general (rez.) Chițac Mihai, general-maior (rez.) Diamandescu Corneliu, general maior (rez.) Florescu Mugurel și alții, a decis reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, in baza acestei hotărari fiind declanșat, in dimineața zilei de 13.06.1990, un atac asupra unei populații civile, la care au participat forțele militare ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Roman de Informații, atac soldat cu decesul a patru persoane și rănirea a altor trei prin impușcare, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 270 de persoane".

acum 45 luni (24 Dec 2016)

Parchetul de pe langă ICCJ a anunțat, vineri, inceperea urmăririi penale impotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu și Gelu Voican Voiculescu, pentru implicarea lor in evenimentele Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990.

Faptele de care sunt acuzați s-au produs "cu concursul" Ministerului Apărării Naționale, Ministerului de Interne și al SRI, a menționat procurorul militar, col.

Jurnaliștii Mihai Creagă, Corneliu Vlad și Igor Butnaru au rememorat ziua de 14 iunie 1990, in care ortacii "in salopete negre și albastre, agitand niște ciomege și urland" au năvălit in redacție.

Procurorii ii acuză pe Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Măgureanu, Gelu Voican-Voiculescu, Nicolae Dumitru, Corneliu Diamandescu, Mihai Chițac și Mugurel Florescu că ar fi decis, pe 13 iunie 1990, organizarea unei deplasări la București a unui număr de peste 10.000 de mineri din Valea Jiului, care au continuat atacurile din Piața Universității asupra populației civile, provocand vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Citește și: Delirul lui Iliescu despre bandele legionare și isteria lui Ghiță au o sursă comună

Dara propagandei hidoase cu tema "strainii ne vor răul" coboară insă in timp pană in 1990 cand tovarășul Iliescu conecta Romania la URSS și călca in picioare cu hoarde de mineri orice opoziție care indrăznea să ceară altceva.

Potrivit ordonanței intocmite de Parchetul Militar, inițial, Ion Iliescu a fost cercetat pentru trei infracțiuni: propagandă pentru război, genocid (săvarșit prin: uciderea membrilor colectivității sau grupului, vătămarea gravă a integrității fizice sau mintale a colectivității sau grupului, supunerea colectivității sau grupului la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică) și tratamente neomenoase prin dislocare sau lipsire de libertate fără temei legal.... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro