Acum peste 170 de ani, Kierkegaard vorbea despre superficialitatea cotidiana

Acum peste 170 de ani, Kierkegaard vorbea despre superficialitatea cotidiana

" El leaga aceasta pasivitate existentiala si de conceptul de timp, considerand ca nefericirea este elementul celor care traiesc fie in trecut, din amintiri, fie permanent cu gandul la viitor, plini de sperante sau osciland intre aceste lumi care nu apartin prezentului.

acum 30 luni (7 May 2018)

Intr-un capitol din lucrarea sa esentiala "Sau-Sau", Kierkegaard, considerat a fi parintele existentialismului, analizeaza cum pasivitatea si motivul lipsei de timp sunt aspectele principale ce determina nefericirea unui individ.

Filosoful subliniaza ca abundenta ocupatiilor cotidiene este o chestiune de alegere si ca prezentul trebuie trait in baza unor principii. De multe ori, in goana de zi cu zi, omul uita esentialul, isi pierde sinele si nici macar nu are in vedere sensul propriei vieti.

Kierkegaard spune ca fara a-si pune intrebari cruciale si incomode despre viata, care sa-l stimuleze si chiar sa-l revolte, omul nu poate ajunge la fericire, pentru ca nu isi poate trai, cu adevarat, prezentul. "

El leaga aceasta pasivitate existentiala si de conceptul de timp, considerand ca nefericirea este elementul celor care traiesc fie in trecut, din amintiri, fie permanent cu gandul la viitor, plini de sperante sau osciland intre aceste lumi care nu apartin prezentului.

Daca Kierkegaard avea o asemenea viziune in secolul al XIX-lea, probabil ca astazi el ar fi atat amuzat, cat si terifiat de ritmul vietii cotidiene si multitudinea de mijloace ce ne distrag atentia de la lucrurile care dau un scop vietii. Desi majoritatea contemporanilor sai si-au exprimat ideile prin lucrari filosofice ample si complicate, danezul a preferat sa iasa din conformism: ghicitorile, parabolele si sarcasmul transforma lectura intr-o experienta intelectuala antrenanta.

Soren Kierkegaard a fost tradus sporadic in limba romana, inainte de anii 2000, insa incepand cu anul 2006, operele sale sunt traduse si publicate in ordine cronologica de Ana-Stanca Tabarasi-Hoffmann, la Editura Humanitas. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro