Actorul Virgil Ogasanu: "Dupa Revolutie, teatrul s-a mutat in strada"

Actorul Virgil Ogasanu:

La sfarsitul stagiunii trecute, la Teatrul Bulandra, la sala din Gradina Icoanei, a avut loc premiera spectacolului "Pe lacul auriu", dupa piesa dramaturgului american Ernest Thompson. Piesa a fost tradusa in limba romana de Radu Beligan si de Liviu Dorneanu, fiind adaptata si pusa in scena de regizorul Dinu Cernescu. Eu am o experinta in rolurile de batran, inca de cand aveam 28 de ani, m-a distribuit Liviu Ciulei intr-un rol de batran. Am dat concurs la Bulandra, alaturi de Toma Caragiu, de Cornel Coman, de Ion Caramitru, de Gina Patrichi. De ce se spune ca spectacolele de la Bulandra de odinioara nu mai pot fi egalate? Premiul UNITER in 1989, pentru rolul Alceste din spectacolul "Mizantropul" Numele: Virgil Ogasanu Data si locul nasterii: 17 iunie 1940, Turnu Severin Studiile si cariera: A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografie din Bucuresti in anul 1964, la clasa profesoarei Beate Fredanov. Dintre numeroasele spectacole in care s-a remarcat mentionam: ''Sase personaje in cautarea unui autor'' de Luigi Pirandello (1995), ''Scandal la Palermo'' de Carlo Goldoni (1997), ''Petru'' de Vlad Zografi (1998), ''Turandot'' de Carlo Gozzi, (1999), ''Odiseea 2001'' (2001), ''Richard al III-lea se interzice'' de Matei Visniec (2006), ''Tatal'', de August Strindberg, toate in regia Catalinei Buzoianu. Actorii Virgil Ogasanu si Mircea Albulescu la Festivalul Marin Sorescu de la Craiova (2009) A fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler ''pentru prestigioasa cariera artistica si talentul deosebit prin care a dat viata personajelor interpretate in filme, dar si pe scena, cu prilejul celebrarii unui veac de film romanesc''.

acum 34 luni (19 Aug 2017)

La sfarsitul stagiunii trecute, la Teatrul Bulandra, la sala din Gradina Icoanei, a avut loc premiera spectacolului "Pe lacul auriu", dupa piesa dramaturgului american Ernest Thompson. In spectacol, capete de afis sunt Virgil Ogasanu (77 de ani), alaturi de sotia sa, Valeria Ogasanu, care fac doua roluri antologice. De 50 de ani Kate (Valeria Ogasanu) il iubeste pe Tom (Virgil Ogasanu), barbatul ei. Toate conflictele se vor linisti la casa de pe malul lacului "auriu", unde locuieste familia. Textul piesei "Pe lacul auriu" /"On golden pond" a stat la baza scenariului filmului omonim, realizat in 1981 de Mark Rydel, cu Katharine Hepburn, Henry Fonda si Jane Fonda in rolurile principale. Autorul Ernest Thompson a fost distins cu premiul Oscar pentru scenariu original, iar Katharine Hepburn si Henry Fonda au primit Oscaruri pentru cei mai buni actori in rol principal. Piesa a fost tradusa in limba romana de Radu Beligan si de Liviu Dorneanu, fiind adaptata si pusa in scena de regizorul Dinu Cernescu. "Mi-era dor de un rol de o asemenea anvergura, pe scena Teatrului Bulandra", marturiseste, intr-un interviu pentru "Weekend Adevarul", Virgil Ogasanu, actor al acestui teatru de peste cinci decenii. Si sunt vreo sapte ani de cand tot o jucam cu sala plina. O alta intamplare a fost ca acum vreo zece ani maestrul Beligan mi-a dat un telefon si mi-a spus: "Oga", asa imi spunea, "am o piesa pentru tine sa o joci, cand vrei tu cu cine vrei tu. Era vorba de "Lacul Auriu". Dinu Cernescu, de parca ar fi cautat la mine in biblioteca, mi-a propus acest text. Iata ca asa am ajuns la a doua colaborare minunata cu Dinu Cernescu, sper sa nu fie ultima. "Trebuie sa forezi foarte mult"

Dinu Cernescu stia de textul dramaturgului Ernest Thompson?

Da, Dinu Cernescu este un om care cauta, nu se lasa pana nu gaseste ce vrea sa gaseasca. E tonic, e viu, debordeaza de vitalitate si energie, la varsta pe care o are.

Sun... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro