Actorul Ion Caramitru: "Eminescu era un mascul, un razvratit, un barbat puternic, nu un lesinat"
"Eu nu recit, spun versuri", a marturisit Ion Caramitru (74 de ani), chiar de la inceputul interviului pentru "Weekend Adevarul". Am facut mai multe spectacole inspirate de poezia lui Eminescu, inca de cand eram student si ma duceam la cluburile studentilor, in special la Club A, la casele de cultura ale studentilor. Eu tocmai pe acestea le spuneam, textele in care Eminescu se atingea de problematica legata de destinul omului, de sansa lui de a fi intr-o lume inadecvata, criminala, lipsita de speranta. De fapt, in spectacol, pe o tabla neagra, pe un perete imbibat de apa, scriam cu creta "Ajutor", dupa care, vreme de cateva secunde, scrisul asta cu apa se evapora si disparea incetul cu incetul. mi aleg versurile si in functie de capacitatea mea de a ma apropia de ele, nu doar sa raman la niste versuri pe care sa le reproduc cat mai fidel. "Glossa" este o poezie despre neputinta de a schimba o lume rea, proasta, sfasiata de interese, de egocentrisme, de tiranie. Ne-am intors impreuna cu doi oameni de la Cultura la hotelul amarat din Vaslui, unde, la fel, era fig, restaurantul era inchis, caloriferele de la parter erau perforate din interior de gheata in forma de iatagane. E vorba de trei spectacole invitate de la Chisinau, pe care le reprezentam la Sala Studio de la TNB. Hamlet, rol emblematic Numele: Ion Caramitru Data si locul nasterii: 9 martie 1942, Bucuresti, intr-o familie de aromani Studiile si cariera: In 1964 a absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica din Capitala.
"Eu nu recit, spun versuri", a marturisit Ion Caramitru (74 de ani), chiar de la inceputul interviului pentru "Weekend Adevarul". Actorul a subliniat ca isi alege versurile in functie de capacitatea sa de a se apropia de acestea. Caramitru "spune versuri" de Eminescu si de Ziua Culturii Nationale, duminica, 15 ianuarie, la Studioul de Concerte "Mihail Jora" - Sala Radio din Bucuresti. Aici va avea loc concertul aniversar "Lipatti 100", sustinut de Orchestra Nationala Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Orosanu, alaturi de soprana Teodora Gheorghiu si de pianistii Sergiu Tuhutiu si Matei Rogoz. Evenimentul face parte din strategia Institutului Cultural Roman de celebrare a Centenarului Lipatti in anul 2017. In program, vor fi lucrari de Dinu Lipatti ( Concertino in stil clasic, trei lieduri pentru voce si pian pe versuri de Paul Verlaine, Suita Satrarii), alaturi de Concertul nr. 1 pentru pian si orchestra de Franz Liszt.
"Weekend Adevarul": Ce veti recita in spectacolul de la Sala Radio de pe 15 ianuarie?
Ion Caramitru: In functie de momentele muzicale, voi alege ce voi recita, voi fi inspirat de muzica lui Lipatti. Probabil voi alege doua proze si doua poezii mai lungi de Eminescu. Sunt foarte spontan.Voi fi reactiv si inspirat de muzica pe care o voi auzi inainte.
Dinu Lipatti a fost un genial interpret al muzicii specific legate de pian. Aceleasi note din partitura pot fi interpretate cu totul diferit de un muzician sau altul. Eminescu suporta foarte bine muzica de calitate.
Am facut mai multe spectacole inspirate de poezia lui Eminescu, inca de cand eram student si ma duceam la cluburile studentilor, in special la Club A, la casele de cultura ale studentilor. Pe urma, am inceput sa fac spectacole fie de unul singur, fie cu pianistul Dan Grigore. Intai a fost un spectacol de muzica si poezie in care au aparut si alti poeti, nu numai Eminescu. A fost un spectaco... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro