Actorul Ilie Gheorghe: "Dupa ce l-am jucat pe Faust, nu ma mai tem de moarte"

Actorul Ilie Gheorghe:

Ilie Gheorghe (75 de ani), actor-fetis al lui Silviu Purcarete, cu o experienta de 50 de ani in teatru, care il interpreteaza pe Faust in spectacolul de la Sibiu, reafirma ca fetitele au fost intotdeauna protejate, in toti cei zece ani de la premiera spectacolului, si ca un scandal tardiv, neavenit a tulburat doar frumusetea unui creatii-cult, intrate deja in sectiunea de patrimoniu a Festivalului. Cu putina vreme inainte de deschiderea Festivalului de Teatru, un psiholog a scris ca personajul Margareta, multiplicat in viziunea regizorului Silviu Purcarete, este interpretat de fetite care ar fi abuzate "de violenta, erotismul si agresiunea montarii". Mai este o distributie, care include si fete de la 13-14 ani pana la 22 de ani, dar care, repet, sunt intotdeauna protejate si foarte iubite de intreaga trupa. Imi vine in minte o marturisire a lordului primar de la Edinburgh, la receptia de dupa spectacol, acest lord - care era si preot - ne-a zis: "Dupa ce am vazut pe Faust, nu ma mai tem de moarte". A fost premiat de UNITER, de Academia Romana si de alte institutii nationale de cultura, a fost aclamat pe scenele internationale din intreaga lume.

acum 77 luni (17 Jun 2016)

Ilie Gheorghe (75 de ani), actor-fetis al lui Silviu Purcarete, cu o experienta de 50 de ani in teatru, care il interpreteaza pe Faust in spectacolul de la Sibiu, reafirma ca fetitele au fost intotdeauna protejate, in toti cei zece ani de la premiera spectacolului, si ca un scandal tardiv, neavenit a tulburat doar frumusetea unui creatii-cult, intrate deja in sectiunea de patrimoniu a Festivalului.

Cu putina vreme inainte de deschiderea Festivalului de Teatru, un psiholog a scris ca personajul Margareta, multiplicat in viziunea regizorului Silviu Purcarete, este interpretat de fetite care ar fi abuzate "de violenta, erotismul si agresiunea montarii".

Ilie Gheorghe: E un scandal nevenit bine, tardiv, de dragul de a arunca cu piatra, iar altii sa se arunce dupa ea si s-o scoata. In primul rand, Margaretele noastre nu apar in momentul in care ar fi vorba de o anumita vulgaritate in spectacol, ele nu apar in scenele din Noaptea Valpurgiei. Cand Faust spune "Vreau fata pentru mine", diavolul raspunde: "Aceea de la popa vine, asupra ei nu pot nimic". Spectacolul a avut premiera in 2007, timp de zece ani parintii acestor fetite care o interpreteaza pe Margareta si-au dat acordul, au venit cu ele la spectacole, ne-au insotit in toate turneele internationale. Fetitele au venit insotite la aceste turnee de mamele lor. Varsta Margaretelor s-a insirat, de-a lungul timpului, de la 13-14 ani pana la 21-22 de ani. Margarerele apar in scenele unde se vorbeste despre contractul pe care vrea sa il faca Mephisto cu Faust, in care Mephisto ii sopteste la ureche ceea ce ii pune la dispozitie.

A fost invocata o scena de viol a unei Margarete.

Diavolul forteaza nota la un moment dat, insa scena se face cu o fata de 21 sau 22 de ani, nu cu o fata minora. Margaretele minore sunt absente de la acea scena. Dintre toate, numai pe aceea o socoteste demna de a fi sacrificata, o ia si o pregateste ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro