Actorul Frank Finlay, care l-a intrepretat pe Porthos in "Cei trei muschetari", a murit la 89 de ani

Actorul Frank Finlay, care l-a intrepretat pe Porthos in

"Era vestit pentru bunatatea si generozitatea lui, iar pierderea lui Frank este una inestimabila pentru lumea teatrului si a filmului", au declarat membrii familiei prin intermediul unui mesaj publicat pe site-ul artistului. Cu o cariera de peste 60 de ani, Frank Finlay a jucat, alaturi de Oliver Reed, Richard Chamerlain, Michael York, Christopher Lee si Rachel Welch, in "Cei trei muschetari/ Three Musketeers" (1973).

acum 61 luni (1 Feb 2016)

"Era vestit pentru bunatatea si generozitatea lui, iar pierderea lui Frank este una inestimabila pentru lumea teatrului si a filmului", au declarat membrii familiei prin intermediul unui mesaj publicat pe site-ul artistului. Doi dintre fii lui, Daniel si Cathy, au declarat, potrivit "The Guardian": "Tatal nostru a fost un actor magnific - sincer, extrem de loial, riguros, neinfricat si amuzant. El si mama noastra, Doreen, au avut un mariaj lung si fericit si impreuna au avut grija de noi.

Cu o cariera de peste 60 de ani, Frank Finlay a jucat, alaturi de Oliver Reed, Richard Chamerlain, Michael York, Christopher Lee si Rachel Welch, in "Cei trei muschetari/ Three Musketeers" (1973). De asemenea, acesta a jucat rolul lui Prothos si in urmatoarele filme ale seriei "Cei patru muschetari: Razbunarea lui Milady" (1974) si "Reintoarcerea Muschetarilor" (1989). Frank Finlay a fost nominalizat la premiile Oscar, Globul de Aur si BAFTA pentru rolul lui Iago din filmul "Othello" (1965), in care a jucat alaturi de Laurence Olivier.

Printre ultimele filme in care a jucat s-a numarat "Pianistul/ The Pianist" (2002), semnat de regizorul polonez Roman Polanski, dar a continuat apoi sa joace in mai multe productii de televiziune, pana in 2009. Actorul si scriitorul Mark Gatiss l-a elogiat pe Finlay, considerandu-l o "prezenta extraordinara, incandescenta, pe scena si pe ecrane": "Buchete de flori ii inchin lui Frank Finlay. Roger Moore a declarat ca Finlay a fost "un coleg grozav" in "The Wild Geese" (1978), in timp ce John Challis, care l-a jucat pe Boycie in "Only Fools And Horses", a declarat: "O astfel de veste este extrem de trista. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro