Activist, despre vocea strazii: "Grecii aveau un cuvant dur pentru apolitici, pentru oamenii absorbiti de problemele lor personale. Ii numeau "

Activist, despre vocea strazii:

Adrian Dohotaru este unul dintre cei mai vocali activisti clujeni, fiind implicat in problemele comunitatii clujene (SOS Parcul Gheorgheni, Somesul nostru), cele nationale (manifestatiile de sustinere a lui Raed Arafat, alegerile prezidentiale din 2014), probleme de mediu (campania anti- RMGC, taierile ilegale de paduri) si de problemele mass-medie, el fiind jurnalist. Punctul meu de vedere este ca astfel de consultari sunt necesare in momente de protest, dar ar fi avut un efect concret daca presedintele ar fi venit cu o oferta de cooptare in noul guvern a unor persoane din valul de proteste din 2012-2015 si care in acesti ani au insistat pe un nou contract social intre mediile asociative si reprezentanti. Sunt multe alte instrumente de participare: consultari veridice pe politici publice, nu doar pe hartie sau anunturi pe siturile unor institutii, publicarea on-line a documentelor emise de autoritati pentru a fi verificate la o cautare pe google dupa modelul norvegian, legislatie favorabila extinderii democratiei la nivel de firma prin reprezentanti ai angajatilor in consiliile de administrare etc. In 2013, ne-am mobilizat ca sa aparam Rosia Montana de o exploatare agreata de guvernul Ponta cu mari costuri de mediu dar si sociale, daca ne gandim la externalizarea profitului de catre corporatia RMGC. Dar mai e un lucru la fel de relevant in urma protestelor mari: s-ar putea ca energia lor difuza sa creeze dorinta pentru implicari mai punctuale pe varii teme glocale (de la Think Globally, Act Locally), o politica a lucrurilor marunte, dar mai usor de gestionat (Dingpolitik la care face referire Bruno Latour). Asa e, dar nu intelegem ca armonia noastra privata, de grup restrans, depinde de participarea la treburile publice si de aceea o si avem atat de putin. Capacitatea de a gandi, de a opera cu notiuni abstracte ar trebui sa devina o caracteristica cetateneasca universala pentru ca tehnologia in secolul XXI ne permite generalizarea unor munci mai creative decat la finalul secolului XIX cand a devenit populara sintagma de intelectual public, de aparator al unor valori democratice.

acum 60 luni (10 Dec 2015)

Adrian Dohotaru este unul dintre cei mai vocali activisti clujeni, fiind implicat in problemele comunitatii clujene (SOS Parcul Gheorgheni, Somesul nostru), cele nationale (manifestatiile de sustinere a lui Raed Arafat, alegerile prezidentiale din 2014), probleme de mediu (campania anti- RMGC, taierile ilegale de paduri) si de problemele mass-medie, el fiind jurnalist. Este un protest la adresa media, la avalansa de informatii care, de multe ori, se deverseaza inutil. Din cauza aceasta mi-am luat si masca, pentru ca este un mediu destul de toxic", spunea Dohotarul la un protest inedit pe care l-a facut, an 2008, in centrul orasului. "Ce vrea strada" a devenit o sintagma extrem de utilizata dupa incendiul de la Colectiv si politicienii par sa dea o importanta fara precedent solicitarilor oamenilor care protesteaza. Ceea ce e un motiv de optimism pentru ca dupa dezamagirea miscarilor sociale de la inceputul anilor 1990 a fost mutenie in spatiul romanesc. Tin minte protestele de acum 5 ani, eram cateva zeci de oameni in strada si paream niste "ciudati" sau "isterici", alteori taxati drept "radicali" ori "stangisti", dar perceptia s-a schimbat. Optimismul meu e legat de faptul ca prin proteste avem un exemplu de democratie participativa care, intr-o anumita masura, corecteaza deficientele democratiei reprezentative si electorale. Domina retorica anti-coruptie, dar fara directii de noi politici publice, de sprijin pentru alti actori politici. Cred ca strada a spus destul de bine ce nu vrea, nu atat ce vrea. Daca ne gandim la tragedia din 2015, vedem in mod evident ca nu mai vrea coruptie si in mod secundar nu mai vrea un stat dereglementat si iresponsabil, care a fost transformat intr-o retea clientelara de facut afaceri pentru politicieni si sustinatorii lor. Punctul meu de vedere este ca astfel de consultari sunt necesare in momente de protest, dar ar fi avut un efect concret daca presedintele ar fi venit cu o oferta de cooptare in noul guvern a unor persoane din valul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro