Acord intre UE si Marea Britanie privind granita cu Irlanda de Nord si drepturile cetatenilor dupa Brexit

Acord intre UE si Marea Britanie privind granita cu Irlanda de Nord si drepturile cetatenilor dupa Brexit

Theresa May a explicat ca acordul include o reglementare financiara care este corecta fata de contribuabilii britanici si o garantie ca nu va exista o frontiera dura intre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda, pastrand integritatea constitutionala si economica a Regatului Unit.

acum 24 luni (8 Dec 2017)

"Progrese suficiente" s-au inregistrat in prima faza a negocierii Brexitului, a anuntat vineri, la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker, in urma unei intalniri cu premierul britanic Theresa May, deschizand astfel calea negocierii viitoarei relatii intre Uniunea Europeana si Regatul Unit, relateaza BBC News. Premierul britanic a anuntat ca nu va exista o frontiera "dura" intre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda si ca Acordul din Vinerea Sfanta va fi respectat. Theresa May a explicat ca acordul include o reglementare financiara care este corecta fata de contribuabilii britanici si o garantie ca nu va exista o frontiera dura intre provincia britanica Irlanda de Nord si Irlanda, pastrand integritatea constitutionala si economica a Regatului Unit. "Rezultatul de astazi este, desigur, un compromis", a declarat Juncker in aceasta conferinta de presa comuna cu May. Negocierile au fost "dificile atat pentru Regatul Unit, cat si pentru UE", a adaugat el. Theresa May a declarat la randul ei ca acordul negociat reprezinta o imbunatatire semnificativa si ca pentru a se ajunge in acest punct au fost necesare concesii de o parte si de cealalta.

Conducatoarea Partidului Unionist Democratic (DUP) din Irlanda de Nord Arlene Foster s-a declarat vineri "multumita" de modificarile potrivit carora "nu exista vreo linie rosie la Marea Irlandei".

"Daca cele 27 de state membre accepta evaluarea noastra, noi -- Comisia Europeana si negociatorul sef Michel Barnier -- suntem pregatiti sa incepem imediat lucrarile fazei a doua a negocierilor'', a declarat Jean-Claude Juncker. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro