Acad. Leon Danaila, medic neurochirurg: "Cand am intrat la Medicina, parintii mei au plans de oftica"

Acad. Leon Danaila, medic neurochirurg:

Am invatat pentru examenul de admitere de frica muncii ingrozitoare de la camp. La liceu aveam in clasa si pe fiul directorului, si pe cel al primarului si pe cel al carciumarului, vorba lui Caragiale. "Aveam muSchi puternici, am iesit primul la cros" Copiii din familii avute va tineau la distanta pe motiv ca erati de la tara? Ii placea de "Elefantul" Va amintiti cu placere de vreun profesor de liceu? Nenorocirea a fost ca atunci cand a trebuit sa dau examenele de sfarsit de liceu - se dadea examen la fiecare materie, nu se dadea lucrare de diploma - ei bine, cu o saptamana inainte de examene, profesorul Florea s-a sinucis. El spunea ca a fost si profesorul Regelui si ca s-a intors la Dorohoi pentru ca era originar de acolo. "Oamenii mancau de foame coaja de copac in loc de mamaliga" Ce amintiri aveti din timpul secetei? Tin minte ca legionarii au facut o sedinta la care a participat si tatal meu si au decis ca a doua zi sa exproprieze un evreu care avea o fabrica de caramida. Politia, de o parte si de alta, ii mana peste Prut sa ajunga la Bug sau in Transnistria. Nu ne dadusera schimburile de la spalatorie si atunci am spalat-o repede la chiuveta pentru ca dupa-amiaza, pe la 4.00, aveam intalnire cu o domnisoara care era si ea studenta. Am spalat doar gulerul de la camasa, nu toata camasa, ca doar gulerul se vedea si aveam si o cravata. "Un mare chirurg trebuie sa aiba inima de leu, ochi de vultur si maini de femeie" "Weekend Adevarul": La facultate ati avut vreun profesor pe care sa-l luati drept model? Se spune ca un mare chirurg trebuie sa aiba inima de leu, ochi de vultur si maini de femeie. De 50 de ani, de cand am terminat facultatea si pana in prezent nu a ajuns niciunul de la Iasi membru al Academiei Romane. Dupa ce m-am intors de la o bursa de specializare la New York , bolnavii ii spuneau lui Arseni sa ma ia si pe mine in operatie. Eu m-am dus la fabrica de instrumente medicale si i-am rugat sa-mi faca o masa de operatie, niste instrumente. Cand a vazut asta Arseni, mai ales ca la mine veneau tot felul de personalitati de la primarul Capitalei de la acea vreme, Cioara cred ca il chema, la securisti, directori, s-a facut foc. Facusem si un memoriu la Ministerul Sanatatii spunandu-le situatia - n-am grup de sange, n-am instrumentar adecvat, n-am oxigen - si rugandu-i sa ma ajute sa pot opera. Am ramas aici si am facut din sectia asta 16 camere fara bani de la minister, fara bani de la directie, fara nimic. Uite, camera asta unde stam e facuta de mine fara niciun ban de la nimeni si alte camere la fel. Cand stateam la masa, notau: a mancat cutare, a baut cutare, s -a dus la bolnav de atatea ori pe zi, i-a facut jumatate de fiola de fenobarbital, o fiola de furosemid.

acum 98 luni (4 Apr 2016)

"Weekend Adevarul": Care este prima amintire care va vine in minte cand va ganditi la copilarie? Leon Danaila: Prima mea amintire e legata de coarnele plugului. De cum se dezgheta mergeam la arat pentru graul de primavara. Pamantul era pe jumatate inghetat si eu ma duceam descult. Cu noroiul printre degete, in noroi pana la genunchi, am muncit. Aveam vreo 7-8 ani, dar eram puternic si rezistent. Unul avea o albeata pe ochi si il cam protejau parintii, iar pe celalalt l-au vandut pe geam ca sa nu moara.

Era un obicei practicat in acea perioada in Moldova pentru a-l scapa pe copil de la moarte. Il dadeai peste geam, adica ii vindeai rautatea si primeai in schimb o plata simbolica. Tata nu stia nici sa scrie, nici sa citeasca, dar era foarte intreprinzator. Lucrand la camp foarte mult cand ma duceam la scoala profesoara ma scotea la lectie. Eu nu prea stiam si atunci ma batea cu linia la palma. Veneam acasa si parintii se uitau in carnetul de note. Ma gandeam: Doamne, cum sa fac eu sa scap de cosmarul asta? La scoala ma bat, acasa la fel. Si ma ascundeam intr-un

lan cu porumb si asteptam pana le dadeau drumul copiilor de la scoala. Atunci ieseam si eu. Ma intrebau parintii: "Ai fost la scoala?" Pana au aflat si chestia asta. Dupa ce am terminat scoala primara, mi-au spus parintii: "Vrei sa mergi la liceu sau ramai acasa sa muncesti?". Eu m-am gandit: oo, mizeria, noroiul de acasa. Am zis: "Ma duc la liceu". Am intrat la liceu la Dorohoi. Am invatat pentru examenul de admitere de frica muncii ingrozitoare de la camp. Cand am intrat si la Medicina, la Iasi, parintii au inceput sa planga. Nu de bucurie ca am reusit. De oftica, fiindca ramaneau fara mine la muncile campului (Rade).

Daca nu va placea sa invatati si nici muncile campului, ce va placea? Toata lumea stia asta si cam radea de mine. Eu trageam cu urechea si ma si azvarleam la bunica inotand prin noroaie.

La liceu v-a placut? La... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro