Abuzul in serviciu, noua portita de salvare a acuzatilor de coruptie, la mana Curtii Constitutionale
O treime dintre cei cercetati de DNA ar putea scapa de dosare penale, daca judecatorii CCR decid astazi ca infractiunea de abuz in serviciu nu este constitutionala. Expertii in drept consultati de "Adevarul" spun ca este greu de anticipat ce vor decide judecatorii, mai ales pentru ca infractiunile prevazute in Legea 78/2000, care incrimineaza si abuzul in serviciu, au mai fost invocate anterior la CCR, dar Curtea le-a respins de fiecare data. Printre cei care ar avea de castigat in urma unei eventuale decizii de neconstitutionalitate se numara personaje celebre, precum fostul ministru al Dezvoltarii Regionale, Elena Udrea - trimisa in judecata, pentru abuz in serviciu, in dosarul "Gala Bute", fostul ministru de Interne Gabriel Oprea - inculpat in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina si in dosarul DIPI, sau fostul sef al CJ Constanta, Nicusor Constantinescu - trimis in judecata in mai multe dosare pentru coruptie.
O treime dintre cei cercetati de DNA ar putea scapa de dosare penale, daca judecatorii CCR decid astazi ca infractiunea de abuz in serviciu nu este constitutionala. Concret, Curtea va analiza exceptia ridicata de Alina Bica, fosta sefa DIICOT, care a reclamat ca infractiunea, care se pedepseste cu 15 ani de inchisoare, e definita prea vag in Codul Penal.
Expertii in drept consultati de "Adevarul" spun ca este greu de anticipat ce vor decide judecatorii, mai ales pentru ca infractiunile prevazute in Legea 78/2000, care incrimineaza si abuzul in serviciu, au mai fost invocate anterior la CCR, dar Curtea le-a respins de fiecare data. Ce spun expertii
Laura Stefan, expert in anticoruptie, a ezitat sa se pronunte in privinta consecintelor unei eventuale decizii favorabile a Curtii Constitutionale, iar in cazul retroactivitatii unei eventuale decizii de neconstitutioanalitate a articolului de lege, ea a explicat ca totul depinde de cum va fi redactata hotararea. "Daca s-ar admite exceptia, s-ar putea intampla nu o revolutie, pentru ca revolutia are o conotatie pozitiva, ci o schimbare majora de macaz in politica penala romaneasca, iar DNA si DIICOT vor primi o lovitura serioasa, in special DNA, pentru ca aproximativ o treime din dosare sunt pe abuz in serviciu", afirma specialistul in drept. Inseamna ca acel articol nu se mai aplica, iar Parlamentul are la dispozitie 45 de zile pentru a pune in acord decizia Curtii cu textul de lege", a intarit Fenechiu.
Acesta nu exclude o decizie favorabila a CCR, amintind de o alta exceptie de neconstitutionalitate controversata, admisa de judecatori. "Se poate face o comparatie cu o exceptie similara invocata la conflictul de interese, pe partea care se refera la relatii economice. La abuzul in serviciu, Alina Bica si altii au invocat o imprecizie a textului, care permite ca o sumedenie de aspecte din activitatea unui functionar sau a unei persoane asimilat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro