Abu Sayyaf, decapitari in stilul Statului Islamic

Executia lui John Ridsdel si punerea in scena a fost clar inspirata de cele practicate de jihadistii SI in Irak si in Siria si confirma succesul in Asia de Sud-Est a procedurilor SI careia mai multi lideri ai Abu Sayyaf au jurat credinta in 2014. Debut "politic" Fondat de Abdurajik Abubakar Janjalani, un fost mujahedin care a luptat in Afghanistan alaturi de Ossama bin Laden, grupul a fost multa vreme alaturi de Al Qaeda si a beneficiat de sustinere financiara saudita.

acum 96 luni (15 Jun 2016)

Guvernul filipinez a confirmat, marti, asasinarea prin decapitare a unui al doilea ostatic canadian, Robert Hall, care era detinut de grupul islamist Abu Sayyaf.

Intr-un comunicat, armata a declarat ca un cap a fost descoperit luni seara in apropierea catedralei din Jolo, principala insula a arhipelagului Sulu, unul din fiefurile forte ale gruparii Abu Sayyaf. Robert Hall a fost rapit pe 21 septembrie 2015 impreuna cu insotitoarea sa filipineza, un compatriot, John Ridsdel si un cetatean norvegian, Kjartan Sekkingstad intr-un port turistic din sudul arhipelagului. 17 oameni purtand arme de asalt s-au introdus in acest port turistic din insula Samal si au capturat cele patru persoane dupa ce au esuat sa prinda un cuplu americano-japonez care a scapat aruncandu-se in apa.

Cunoscut pentru rapiri, decapitari si extorsiuni de fonduri, Abu Sayyaf a cerut a inceput un miliard, apoi 300 de milioane pesos (5,8 milioane euro) pentru fiecare ostatic. In aprilie, teroristii l-au decapitat pe canadianul John Ridsdel, fost lider minier, dupa ce cererea de rascumparare de 6,3 milioane dolari a fost ignorata.

Atunci, premierul canadian, Justin Trudeau, a condamnat asasinarea lui Ridsdel si a declarat ferm ca statul canadian nu va plati rascumparari teroristilor, fie direct sau indirect. Gruparea are in jur de 400 de militanti ascunsi in jungla si navigand intre ultimele insule care separa Filipine de Malayesia. Armata filipineza a lansat in aprilie o ofensiva in care au fost lichidati cel putin 37 de membri ai Abu Sayyaf, dar au murit si 18 militari. Intr-o a doua inregistrare video, teroristii amenintau ca vor ucide trei alti ostatici - un canadian, un norvegian si sotia sa filipineza. Executia lui John Ridsdel si punerea in scena a fost clar inspirata de cele practicate de jihadistii SI in Irak si in Siria si confirma succesul in Asia de Sud-Est a procedurilor SI careia mai multi lideri ai Abu Sayyaf au jurat credinta in 2014.

Grupul islamist f... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro