Aberatie: strazile se inundau, asa ca le-au asfaltat. Acum se inunda mai rau. Autoritati: apa aluneca mai repede pe asfalt

Aberatie: strazile se inundau, asa ca le-au asfaltat. Acum se inunda mai rau. Autoritati: apa aluneca mai repede pe asfalt

Intr-un comunicat de presa, directorul tehnic al CUP "Dunarea", Constantin Toma, a incercat sa ofere o explicatie, fara a face, insa, nicio referire la statia de pompare mentionata de locatari. Primarul e sceptic, dar inca nu a luat nicio masura Interventia acestuia a fost taxata, insa, de primarul Aurel Simionescu, care s-a declarat sceptic in privinta probabilitatii ca asfaltul proaspat turnat sa fi fost de vina pentru producerea inundatiei. Din punctul meu de vedere, acolo a fost o chestiune legata de momentul in care a inceput sa functioneze sistemul de pompare.

acum 84 luni (26 May 2016)

De ce s-a intamplat asta? Raspunsul halucinant al autoritatilor: pe asfalt, apa aluneca mai repede decat pe pietris, iar sistemul de canalizare din zona respectiva, care are cota cea mai joasa din oras, este suprasolicitat si nu mai poate face fata. Constantin Toman, directorul tehnic al Companiei de Utilitati Publice, cel care a oferit aceasta justificare, ignora, insa, faptul ca in zona s-a construit, tot cu bani europeni, o statie de pompare care sa ajute la eliminarea apei in surplus in situatiile critice.

Inundatia s-a produs pe cateva strazi din cartierele periferice Radu Negru si Viziru, fiind afectate sute de case si gospodarii. Cand s-a facut canalizarea, in urma cu cativa ani, a fost pusa in functiune si o statie de pompare care sa impinga surplusul de apa spre canalul colector. De data asta, statia de pompare a fost pornita prea tarziu, aici e problema.

Intr-un comunicat de presa, directorul tehnic al CUP "Dunarea", Constantin Toma, a incercat sa ofere o explicatie, fara a face, insa, nicio referire la statia de pompare mentionata de locatari. La intensitati extreme ale precipitatiilor, exista riscul ca zona respectiva sa intre sub incidenta inundatiilor datorita imposibilitatii Colectorului General Sud de a prelua un debit atat de mare. Daca acelasi volum de apa pe metru patrat ar fi cazut intr-un timp cu 30-40% mai mare, nu ar fi provocat inundatiile respective", afirma Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunarea". "Lucrurile sunt agravate de cresterea vitezei de scurgere a apei catre sistemul de canalizare, prin asfaltarea strazilor. Adica, un volum de apa care s-ar fi infiltrat in cadrul strazilor pietruite a suplimentat debitul de apa ajuns in canalizare, prin scurgerea pe asfalt. Toate sistemele de canalizare sunt proiectate cu un grad de siguranta la inundatii. Desigur ca, teoretic, se pot proiecta sisteme de canalizare ideale, care sa nu provoace niciodata inundatii.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro