Abandonarea navelor in larg, noul "joc al contrabandistilor de fiinte umane" pentru a aduce refugiati in Europa

Foto dreapta: imigranti pe nava "Ezadeen" asteptand ca aceasta sa acosteze pe coastele regiunii italiene Puglia / Sursa: AP Strategia lor, crede Doyle, este de a transporta ilegal imigranti pe o nava care sa fie apoi intercetata de autoritatile maritime de frontiera si care este adesea impiedicata sa ajunga aproape de tarmurile italiene. La inceputul saptamanii acesteia, mai mult de 600 de imigranti au fost salvati de paza de coasta italiana, dupa ce nava moldoveneasca Blue Sky M pe care se aflau acestia a fost gasita pe pilot automat in sudul Italiei, dupa ce echipajul ar fi sarit de pe nava.

acum 107 luni (4 Jan 2015)

O "nava-fantoma" care transporta sute de imigranti, abandonata de echipaj, a fost interceptata in apele periculoase din sudul Italiei. Paza de coasta italiana a lansat o operatiune de salvare, iar, ulterior, nava identificata ca fiind "Ezadeen" a fost remorcata la Portul Corigliano.

Nava de marfa "Ezadeen", inmatriculata in Sierra Leone, care a ridicat ancora de pe un port turcesc saptamana aceasta, a fost gasita in deriva, fara capitan, vineri, la aproximativ 130 de kilometri de coastele Italiei. Nava a fost parasita de echipaj, iar paza de coasta italiana a fost nevoita sa intervina pentru a preveni un dezastru si pentru a salva vietile a celor 450 de oameni la bord, multi dintre ei considerati a fi refugiati sirieni.

"Suntem fara echipaj, ne indreptam catre coasta italiana si nu este nimeni la conducerea ambarcatiunii", a fost mesajul transmis prin radio de o femeie aflata pe vas catre autoritatile italiene, a spus purtatorul de cuvant al pazei, Fillippo Marini, pentru "The Guardian".

Abandonul navelor, noua strategie a traficantilor

Leonard Doyle, purtator de cuvant al IOM (International Organization for Migration), un organism al ONU care se ocupa de imigranti, a spus ca "jocul contrabandistilor" a ajuns acum la un nivel nou, foarte periculos.

Foto dreapta: imigranti pe nava "Ezadeen" asteptand ca aceasta sa acosteze pe coastele regiunii italiene Puglia / Sursa: AP

Strategia lor, crede Doyle, este de a transporta ilegal imigranti pe o nava care sa fie apoi intercetata de autoritatile maritime de frontiera si care este adesea impiedicata sa ajunga aproape de tarmurile italiene. Insa, odata ajunsi la cateva mile de Italia, contrabandistii parasesc nava, fortand astfel auoritatile italiene sa intervina, pentru a salva vietile celor de pe nava. La inceputul saptamanii acesteia, mai mult de 600 de imigranti au fost salvati de paza d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro