A venit, totusi, timpul ca Raed Arafat sa demisioneze

Mai intai a fost accidentul de avion care a scandalizat o tara intreaga (si, in acest caz, nu e o exagerare jurnalistico-tabloida) si in care au murit, pentru ca nu au fost gasiti la timp, pilotul Adrian Iovan si studenta Aura Ion. A venit apoi luna mai 2015, cand o femeie din Bucuresti nu a putut fi impiedicata sa se sinucida, in ciuda faptului ca echipele aflate in subordinea directa a secretarului de stat din MAI au incercat timp de 35 de ore sa o convinga sa nu faca acest gest. Au fost gasite din nou scuze, s-au identificat diverse cauze pentru cel de al treilea esec, printre care faptul ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta din Capitala nu dispune de o perna pneumatica care ar fi putut atenua socul prabusirii in gol.

acum 59 luni (12 Aug 2015)

Primul ministru din Coreea de Sud a demisionat, anul trecut, dupa ce un feribot s-a scufundat si 300 de oameni au murit sau au fost dati disparuti. Rudele victimelor au sustinut ca autoritatile guvernamentale nu au facut tot ce era posibil pentru a-i salva, asa incat, in cele din urma, Chung Hong-won si-a depus demisia.

Primul ministru din Letonia a mers si mai departe si a renuntat la functie, acum doi ani, pentru ca 54 de persoane au murit intr-un supermarket al carui plafon s-a prabusit.

Numarul ministrilor care au demisionat ca o consecinta a faptului ca cetateni ai tarii lor au murit in urma unor evenimente dramatice este, la nivel mondial, mult mai mare. In 2012, ministrul Transporturilor din Egipt, Mohamed Rashad al-Matini, a demisionat - ce-i drept, in urma presiunilor politice si publice - dupa ce intr-un accident cu un autobuz scolar au murit 50 de persoane, in majoritate copii. In acelasi an, ministrul responsabil pentru transportul maritim din Zamzibar a decis sa renunte la pozitia sa in guvern dupa ce un feribot s-a scufundat si 144 de persoane au murit.

Asumarea responsabilitatii, inclusiv politice, pentru erori si pentru victimele umane care sunt consecinta acestora este, asadar, un gest firesc chiar si in societati cu mai putine pretentii decat cea romaneasca, membra a Uniunii Europene si aspiranta la civilizatia occidentala.

Dar in Romania nu e suficienta o tragedie ca cel responsabil direct cu gestionarea si interventia in situatiile de urgenta sa se simta vinovat moral si sa demisioneze. Ba, nu sunt destule nici macar patru tragedii ca secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Raed Arafat sa intelegea ca e ceva gresit in sistemul pe care-l coordoneaza, iar cand nu esti capabil sa repari erorile e semn clar ca trebuie sa pleci.

Mai intai a fost accidentul de avion care a scandalizat o tara intreaga (si, in acest caz, nu e o exagerare jurnalistico-tabloida) si in care au murit, pentru ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro