A treia demisie din Guvernul Ciolos. Vlad Alexandrescu pleaca de la Ministerul Culturii

Sistematizarea si predictibilizarea instrumentelor de sustinere financiara ale Ministerului Culturii, consolidarea proiectelor prioritare (prin alocare directa), lansarea programelor de finantare prin concurs de proiecte CultIN si ACCES si inceperea unui proces de reformare a AFCN sunt alte fapte ale mandatului meu, in conditiile in care am preluat un minister in care o treime din posturi erau vacante si salariile sunt cele mai mici din intregul sistem central-administrativ. Cred ca, in situatia in care forte dintre cele mai retrograde, ostile schimbarii, care se impotrivesc unor mecanisme firesti de reinnoire si de intinerire a sectorului artistic si muzeal din Romania au devenit atat de sonore in spatiul public, reforma pe care am inceput-o este periclitata si, de aceea, depun in mainile Dvs., domnule Prim-Ministru, mandatul meu de Ministru al Culturii.

acum 83 luni (27 Apr 2016)

Vlad Alexandrescu si-a anuntat demisia din functia de ministru al culturii, printr-o scrisoare deschisa adresata premierului, postata pe pagina sa de Facebook.

Domnule Prim-Ministru,

In fata rezistentei opace la schimbarea structurala pe care am incercat sa o initiez, sa o dezvolt si sa o pun in practica in institutiile de cultura din Romania, in fata ostilitatii nedezmintite a aparatului refractar la regandirea modalitatilor de functionare a institutiilor publice de cultura, a relatiei dintre sectorul independent si cel public, va prezint demisia mea.

In mandatul scurt pe care l-am avut, am fost preocupat in primul rand sa redau Ministerului Culturii credibilitatea si importanta pe care administratia culturala trebuie sa o aiba intr-o societate europeana moderna. Am creat primul mecanism de finantare prin care Statul Roman poate cumpara opere de arta romaneasca de pe piata libera prin subscriptie publica, iar cea dintai operatiune din cadrul acestui mecanism este campania pentru achizitia lucrarii "Cumintenia Pamantului" a lui Constantin Brancusi. Am dat expresie asteptarii a zeci de mii de romani, inscriind situl arheologic si natural de la Rosia Montana in Lista Indicativa UNESCO.

In aria industriilor creative, a dialogului cu societatea civila culturala, a implicarii expertizei existente pentru revitalizarea si relansarea unor subiecte legate de spatiul cultural emergent, am constituit grupuri de lucru, platforme si modalitati concrete si dinamice de consultare publica.

De asemenea, am incercat sa aduc o viziune noua si sa scot managementul institutiilor publice de cultura dintr-o stare anchilozata si letargica.

In domeniul cinematografiei, am lansat un santier vast menit sa reechilibreze distanta dintre reusitele calitative ale cinematografiei romanesti in tara si in lume si disfunctionalitatile unui sistem administrativ si institutional vetust si depasit de viteza exceptionala de evolutie a sectorului. De ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro