A plagiat? Si ce daca?

In urmă cu mai bine de două luni, jurnalista Emilia Şercan expunea, intr-un articol publicat pe site-ul Pressone.ro, dovezi greu de contestat că teza de doctorat a lui Petre Tobă, ministrul Internelor, este un plagiat. (Ar trebui să ne intrebăm in ce ţări mai există titluri de doctor decernate de şcolile de spioni.) Academia de Informaţii nu s-a sinchisit atunci cand au apărut atat dovezi de plagiat in cvasi-totalitatea tezelor coordonate de profesorul Gabriel Oprea, cat şi referitoare la doctoratul respectivului profesor.

acum 82 luni (2 Feb 2016)

In urmă cu mai bine de două luni, jurnalista Emilia Şercan expunea, intr-un articol publicat pe site-ul Pressone.ro, dovezi greu de contestat că teza de doctorat a lui Petre Tobă, ministrul Internelor, este un plagiat. Acum o săptămană, profesorul Dumitru Sandu, membru al Comisiei de etică a Universităţii Bucureşti, pornind de la argumentele jurnalistei, a publicat o analiză amănunţită a tezei incriminate, ajungand la concluzia drastică: "Plagiat masiv, intenționat, cu complicități multiple". Conform reglementărilor in vigoare pană la inceputul lui decembrie 2015, acuzaţiile de plagiat aduse unor demnitari trebuiau judecate de Consiliul Naţional de Etică (ca şi cum ar exista un titlu de doctor demnitar, diferit de cel de doctor ordinar). Pentru aducere aminte, acest organism, cu o componenţă stabilită in 2012 de ministrul de atunci al Invăţămantului, infirmase acuzaţiile de plagiat aduse tezelor de licenţă ale unor demnitari precum Victor Ponta şi Gabriel Oprea, in ciuda dovezilor evidente (şi, in primul caz, a unui verdict al Comisiei de Etică a Universităţii Bucureşti).

Colegul de cabinet al neonorabilului, domnul Adrian Curaj, a revocat (la 3 decembrie) Consiliul Naţional de Etică şi a modificat (la 28 ianuarie) cadrul legislativ pentru verificarea acuzaţiilor de plagiat in tezele de doctorat, lăsand această operaţiune in competenţa universităţilor.

In cazul concret al ministrului de Interne, titlul de doctor a fost acordat de Universitatea Naţională de Apărare "Carol I". Care universitate pare să nu fi aflat că are o problemă cu o teza de doctorat pe care a girat-o. Dumitru Sandu, de complicitate la plagiat - pentru că a coordonat două teze care conţin numeroase pasaje identice, fără indicaţii de citare; De fapt, nici nu se ştie dacă universitatea respectivă are o comisie de etică: pe site nu există nicio referire la compenenţa sau activitatea ei.

A lăsa delicata pro... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro